L'Advocacia de l'Estat ha argumentat en el seu recurs contra la declaració sobiranista aprovada pel Parlament el passat 23 de gener que l'esmentada resolució representa un "desafiament obert" a la Constitució i ha advertit que uns comicis en una comunitat autònoma mai poden ser plebiscitaris.

El recurs de l'Advocacia de l'Estat, en representació del Govern, consta de 29 pàgines i va ser registrat al Tribunal Constitucional el passat 8 de març i comunicat amb posterioritat al Parlament el passat 11 d'abril. La resolució, segons la qual Catalunya té caràcter de "subjecte polític i jurídic sobirà", no és, segons l'Advocacia de l'Estat, una mera declaració de principis. "Es caracteritza per constituir un desafiament obert contra la Constitució i especialment contra una de les seves clàusules capitals", l'article 1.2, que declara que la sobirania resideix en el poble espanyol, del qual emanen els poders de l'Estat.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va assenyalar ahir sobre el recurs de l'advocat de l'Estat, que "ni l'entenc ni el compateixo".