El president de la Generalitat, Artur Mas, ha convocat una cimera sobre el dret a decidir el dilluns 6 de maig que reunirà els partits que donen suport a la consulta, els presidents de les quatre diputacions catalanes, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i representants del Consell de Governs Locals. Així ho va anunciar ahir el portaveu del Govern i conseller de Presidència, Francesc Homs, qui va explicar que l'objectiu de la reunió era debatre sobre com articular la celebració d'una consulta d'autodeterminació a Catalunya. Homs va explicar que Mas ja havia trucat als líders parlamentaris dels partits que donaven suport a la consulta, tots menys el PPC i Ciutadans, per convocar-los a aquesta reunió.

La reunió se celebrarà en la mateixa setmana en què el Parlament aprovarà per àmplia majoria la creació d'una comissió sobre el dret a decidir. La cimera pretén ser l'"embrió" del futur Pacte Nacional pel Dret a Decidir, en el qual podran participar també les entitats socials que així ho desitgin. Homs va subratllar que la cimera se circumscriu a la consulta, de manera que s'evitarà debatre sobre les posicions dels partits respecte a una eventual independència de Catalunya. Amb aquest gest, el Govern vol garantir el suport del PSC al dret a decidir, formació que abona la consulta catalana només si és legal i pactada amb el Govern, encara que s'oposa a la secessió.

D'una altra banda, Homs va denunciar "el repartiment injust" que, segons el seu parer, havia fet el Govern del marge obtingut amb la flexibilització del dèficit, ja que dels 33.000 milions d'aquest marge, va estimar, "només en dóna 1.000 a les autonomies".

"Prenent la previsió inicial de 2013, l'Estat ha passat d'un 3% d'objectiu de dèficit a un 6,3%, amb el qual guanya un marge de 33.000 milions d'euros. Les autonomies han passat de l'1,1% a l'1,2%, és a dir, només 1.000 milions, quan són les administracions que presten els principals serveis", va assegurar Homs, que va cridar també a la resta de partits catalans a "fer pinya" per obtenir més flexibilització de l'objectiu de dèficit.

Les reaccions

La majoria de grups parlamentaris van expressar els seus dubtes envers la cimera que havia convocat el president de la Generalitat per dilluns amb les forces que han donat suport al procés del dret a decidir. Ho van fer tant els partits que no han estat convidats a la trobada -PPC i Ciutadans- com tres dels que sí que han rebut la invitació enviada per Artur Mas -PSC, ICV-EUiA i CUP-.

Tots cinc grups parlamentaris van coincidir a qüestionar la utilitat i la urgència d'una reunió d'aquest tipus. En canvi, CiU i ERC veuen en la convocatòria de la cimera una bona notícia, sobretot perquè, segons els dos grups, podia representar un primer pas per intentar donar cabuda a la societat en el procés cap a la celebració de la consulta.