Milers de treballadors han secundat a Barcelona la convocatòria de manifestació unitària dels sindicats CCOO, UGT i USOC amb motiu de la celebració del Primer de Maig. La mobilització ha començat a la plaça Urquinaona encapçalada amb una pancarta amb el lema 'S'ho estan carregant tot. Lluita pels teus drets' que porten els líders de les tres organitzacions Joan Carles Gallego, Josep Maria Àlvarez i altres dirigents de les tres organitzacions. La mobilització està marcada per la presentació de pressupostos de la Generalitat, que inclouen un nou ajust fiscal en el sector públic, i el bloqueig d'una gran part de convenis col·lectius que finalitzen la seva vigència el proper juliol.

Mitja hora abans, també ha arrencat la manifestació de la CGT, on hi han participat un centenar de persones. La mobilització ha obligat a tallar la Via Laietana en tots dos sentits.

Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez encapçalaven la manifestació de 160.000 persones segons els sindicats convocants i 25.000 segons la Guàrdia Urbana. Al costat dels líders sindicals estaven la majoria de dirigents dels dos sindicats. Més enrere, al mig de la manifestació, anava la pancarta d'USOC que també ha convocat a la mobilització però que ha volgut anar per separat de la capçalera.

La pancarta de la capçalera, portada pels dirigents sindicals de CCOO i de UGT, anava acompanyada per una filera en segona fila de polítics d'ERC i del PSC, amb la màxima representació dels seus líders màxims, Oriol Junqueras i Pere Navarro, situats just rere de Josep Maria Àlvarez.

Acompanyaven a Jonqueres, la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, i el diputat al parlament espanyol Joan Tardà, ben situats també a la segona fila de la capçalera de la manifestació, flanquejant al seu màxim dirigent.

Crítiques a la corrupció i a les retallades

Les pancartes, moltes d'elles individuals, que acompanyaven la marxa, feien referència majoritàriament a lemes relacions amb les presumptes trames corruptes de casos judicials oberts. Es demanava menys corrupció i més democràcia, ''el teu sobre és la meva retallada'', ''Prou'', ''l'austeritat arruïna i és dolenta'' o ''més democràcia i menys austeritat''. També s'han vist diverses banderes republicanes.

La marxa ha tingut un curt recorregut, entre la plaça Urquinaona i l'avinguda de la Catedral, on ha finalitzat la manifestació amb els mítings dels líders sindicals Josep Maria Àlvarez i Joan Carles Gallego i sense la intervenció de la secretària general d'USOC, Antònia Gil. Durant la marxa hi hagut poques consignes tot i que la més cridada ha estat ''no és una crisi és una estafa''.

Poc abans de començar la manifestació, Josep Maria Àlvarez ha demanat al govern d'Artur Mas que sigui ''valent'' i que si fa dos anys es va convertir amb la primera comunitat autònoma que va començar a aplicar un pla de ''retallades'', ara es converteixi amb la primera autonomia que decideix no complir amb l'objectiu de dèficit que obliga el govern de Mariano Rajoy i que només suposa més atur. El líder de la UGT ha assegurat que si fa això el president català ''ens tindrà al seu costat''.

Àlvarez ha reclamat que el govern del PP pagui els 5.200 milions d'euros que es deuen a Catalunya en concepte de l'aplicació de la disposició addicional tercera de l'Estatut,

El líder de la UGT ha criticat el ''pla de retallades'' que vol posar en marxa el Govern en l'aprovació del pressupostos i que implica ''una pèrdua de la qualitat dels serveis públics i dels mitjans públics de comunicació de televisió, de ràdios i agències de notícies'', ha dit.

Mesures per reactivar l'economia

En relació amb aquestes polítiques marcades per l'austeritat, Joan Carles Gallego també les ha criticat tot dient que en aquest moments el que cal és abandonar les polítiques d'ajust i desplegar un conjunt de mesures per reactivar l'economia i crear ocupació per acabar amb el principal problema del país que és l'atur.

La negociació en relació amb els convenis col·lectius que el 7 de juliol finalitzen la seva vigència i que afecten a 800.000 treballadors catalans de diferents sectors d'activitat, els dos líders sindicals han advertit a la patronal que no permetran que aquesta negociació acabi sense acord per aplicar la clàusula d'ultraactivitat de la reforma laboral i que suposaria que aquests treballadors quedessin sense conveni i sota la legislació de l'Estatut dels Treballadors.

Àlvarez adverteix d'una ''conflictivitat sense precedents''

Àlvarez ha advertit a la patronal que ''el temps s'esgota'' i que s'esforci en arribar a un acord amb aquests convenis oberts perquè les condicions que defensen els representants sindicals són molt ''moderades'' i tot i així la patronal està ''mirant cap a una altra banda''. En cas de què quan arribi el 7 de juliol no hi hagi un acord i es vulgui aplicar la reforma laboral els empresaris es trobaran en una ''conflictivitat sense precedents en la història d'aquest país'' ha advertit el líder de la UGT.

En línia amb la posició expressada per Àlvarez, Joan Carles Gallego ha demanta als empresaris que ''no s'aprofitin de l'actual situació per empitjorar les condicions laborals'' decidint no signar els convenis que s'estan negociant. Gallego ha afegit que aquesta estratègia de la patronal els sindicats ''no l'acceptarem i no ho permetrem''.

El líder de CCOO ha assenyalat que aquest Primer de Maig els treballadors han sortit al carrer per defensar el ''conflicte social'' davant d'una situació econòmica que és molt pitjor que la de l'any passat i amb un increment de l'atur, la pobresa, de les desigualtats socials i de la qualitat democràtica.