Les administracions públiques catalanes triguen 155 dies de mitjana en pagar les factures dels treballadors autònoms i de les petites i mitjanes empreses que les proveeixen. Això se'n desprèn del darrer informe publicat per la Federació de Treballadors Autònoms (ATA) que situa Catalunya al capdavant de les comunitats que més temps necessiten per satisfer els seus deutes amb els treballadors autònoms. Catalunya també encapçala el llistat de comunitats que més diners deuen als treballadors per compte propi amb 798 milions d'euros, per davant d'Andalusia que en deu 703.

Les administracions públiques catalanes deuen 798 milions d'euros en total als treballadors autònoms i a les petites i mitjanes empreses augmentant el seu deute un 0,2 per cent en els últims 3 mesos. La segona comunitat que més diners deu als autònoms és Andalusia i entre totes dues acumulen el 31 per cent del deute contret per les administracions públiques amb els treballadors per compte propi. Les administracions de Cantàbria, Navarra i la Rioja són les que menys deute han contret amb els autònoms. Així, Andalusia i el País Valencià, amb 153 dies, se situen per darrera de Catalunya com a comunitats que més triguen a pagar als seus proveïdors, i a continuació Astúries i Múrcia amb 152. Els autònoms del País Basc i de Navarra són els que menys han d'esperar a cobrar les seves factures amb 38 dies de mitjana.

Més xifres

Les administracions públiques de l'estat triguen 151 dies de mitjana en pagar els treballadors autònoms que els proveeixen, molt lluny encara de les 30 jornades que estableix la Llei de Morositat. I és que segons l'estudi de l'ATA només el vuit per cent dels autònoms cobra dins el termini establert per la Llei les factures que emet les administracions públiques. Tret de Catalunya, Andalusia, Comunitat Valenciana, Astúries i Múrcia, la resta de comunitats paguen per sota de la mitjana estatal. Per al president de la Federació d'Autònoms, Lorenzo Amor, "un país que triga 5 mesos de mitjana en pagar els treballadors autònoms no sembla gaire seriós" i va afegir que "fa pena i vergonya" aquesta situació.