La bandera blava onejarà en 90 platges catalanes aquest estiu, el que representa tres banderes més que l'any passat quan la comunitat catalana en va rebre 87, segons ha anunciat aquest dijous l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC). La demarcació que més distincions ha rebut ha estat novament Tarragona amb 38, en guanya 1, seguida de Girona que manté les 28 del 2012 mentre que Barcelona passa de 22 banderes blaves a 24. Per al president de l'ADEAC, José Ramon Sánchez, les platges catalanes gaudeixen de "bona salut" i els atorga "un notable alt".

Catalunya és la tercera comunitat autònoma amb més banderes blaves per darrere de Galícia amb 128 i del País Valencià amb 114, però per davant d'Andalusia, que n'ha obtingut 78. Pel que fa al número de quilòmetres de costa amb aquesta distinció, les platges catalanes sumen 82,16 quilòmetres. En aquest apartat, guanya Andalusia amb 117 seguida de Galícia amb 96,5 i del País Valencià amb 92,5. Catalunya passa a la quarta posició en aquesta categoria.

Segons el president de l'ADEAC, José Ramón Sánchez, les platges catalanes gaudeixen de "bona salut" i considera que els turistes tindran molt bona acollida durant la campanya d'estiu i podran veure que els catalans són gent preocupada pel medi ambient, per l'accessibilitat i pel patrimoni natural i rural. És per això que Sánchez ha valorat molt positivament les platges catalanes i els ha atorgat "un notable alt".

L'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC) i la Fundacuió d'Educació Ambiental lliuren aquestes distincions a aquelles platges, clubs nàutics i ports esportius que superen els seus exàmens de condicions higièniques, de seguretat, accés lliure, sostenibilitat, de compliment de la legislació, l'atenció a persones amb discapacitat, i l'oferta complementària i educativa, entre altres.

Per la seva banda, els ports catalans han rebut 24 banderes blaves, les mateixes que l'any passat. La demarcació de Girona manté les 8 distincions de l'any passat, Barcelona en guanya una i passa de 8 a 9 mentre que La demarcació de Tarragona és la més perjudicada en matèria de ports perquè perd una distinció i es queda en 7.

28 banderes a les platges de la demarcació de Girona

Les 28 platges de la demarcació de Girona on onejarà la bandera blava són: la Platja Gran de Portbou, la de Gifreu i la del Port de Llançà, la platja del Port de la Selva, la d'Empuriabrava de Castelló d'Empúries, la de Cala Montgó a Torroella de Montgrí, les de Tamariu, Canadell i Llafranc a Palafrugell, la platja de la Fosca a Palamós, les d'Es Monestrí, Torre Valentina, Sant Antoni i Cala Cristus- Ses Torretes de Sant Antoni de Calonge, les de Cala Rovira, Platja d'Aro, Sa Conca a Castell-Platja d'Aro, les de Sant Feliu i Sant Pol a Sant Feliu de Guíxols, les de la Mar Menuda i Gran de Tossa a Tossa de Mar, les de Lloret, Fenals, Sa Boadella i Santa Cristina a Lloret de Mar i, finalment, les de Blanes, Sabanell i Sant Francesc a Blanes.

38 platges a la demarcació de Tarragona

Les platges tarragonines que han estat distingides són: la de Cunit, la de Segur de Calafell, L'estany-Mas Mel i Calafell, la de Coma-ruga i Francàs al Vendrell, les de Roda de Barà i Costa Daurada a Roda de Barà, les de la Paella, el Barri Marítim i Es Muntanyans a Torredembarra i la platja d'Altafulla. A la ciutat de Tarragona ha estat distingides les platges de La Mora, Arrabassada, la Savinosa i la de Tamarit, a Vilaseca la platja de la Pineda, a Salou les de Llevant i Capellans, a Cambrils les platges de Vilafortuny i Esquirol, la de Cavet i la de Prat d'en Forés, a Montroig del Camp les platges de Cristall i Pixerota, a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant les platges de La Punta del Riu, l'Arenal i la de Torn.

Finalment i pel que fa també a la demarcació de Tarragona han estat guardonades les platges de Sant Jordi d'Alfama, Cala Forn, Pixavaques, l'Alguer i Calafató de l'Ametlla de Mar, les de Caproig i Avellaners a l'Ampolla, les del Parc del Garbí i les Delícies a Sant Carles de la Ràpita i la de les Cases d'Alcanar al muncipi d'Alcanar. La platja de Riumar de Deltebre és la nova platja disingida amb bandera blava enguany a la demarcació de Tarragona.

24 platges a la demarcació de Barcelona

Finalment i pel que fa a les 24 platges de Barcelona, aquestes són: la de Malgrat i la Del Astillero a Malgrat de Mar, la de Sant Pol a Sant Pol de Mar, la de la Pineda a Pineda de Mar, les de Garbí i Gran de Calella a Calella, la de Canet a Canet de Mar, la dels Tres Micos a Caldes d'Estrac, la dels Pescadors, Cristall i del Coco a Badalona, les deLlevant, la Nova Mar Bella, la Mar Bella, el Bogatell, la Nova Icària, La Barceloneta, Somorrostro i Sant Sebastià a Barcelona, la de Castelldefels, la del Prat al Prat del Llobregat, la de Gavà Mar a Gavà, la de Ribes-Roges, d'Adarró, la de Ribes-Roges a Vilanova i la Geltrú i la Llarga de Cubelles.

24 banderes blaves pel ports catalans

Enguany els ports catalans han obtingut 24 banderes blaves, les mateixes que l'any 2012. Són 8 a la demarcació de Girona, 7 a la demarcació de Tarragona i 9 a Barcelona que enguany en guanya 1. A Girona són: Club Nàutic de Llançà; Club Nàutic Port de la Selva; Port esportiu de Roses; Club Nàutic l'Escala; Club Nàutic l'Estartit-Torroella de Montgrí; Port Esportiu Marina de Palamós; Club Nàutic Port d'Aro i Aigua Blava a Begur. A la demarcació de Tarragona són: el Port de Segur de Calafell; Port de Torredembarra; Port Esportiu de Salou; Club Nàutic Cambrils; Port Esportiu de l'Hospitalet de l'Infant i Vandellòs; Club Nàutic l'Ametlla de Mar; Club Nàutic l'Ampolla. A Barcelona són: el Club Nàutic el Balís-Sant Andreu de Llavaneres; Consorci Port Mataró; Marina Badalona; Marina Port Vell-Barcelona; Port Olímpic de Barcelona; Port Ginesta-Castelldefels; Club Nàutic Garraf-Sitges; Port Esportiu Aiguadolç- Sitges i Club Nàutic Vilanova.

Pel que fa a distincions temàtiques, a la demarcació de Tarragona, el municipi de Salou ha obtingut a més la distinció per la seva bona gestió en salvament, socorrisme i primers auxilis. Per la seva banda, Barcelona i Lloret de Mar han estat distingides per la seva tasca en el trencament de barreres arquitectòniques i atenció a persones amb necessitats especials.

Respecte a distincions temàtiques per a clubs nàutics i ports esportius, Marina Badalona ha rebut la distinció per la tasca en matèria d'informació i educació ambiental i el Port Esportiu de l'Hospitalet de l'Infant a Tarragona ha estat distingit per la seva capacitat de gestió de residus urbans.

Pel que fa a les vies Blaves, Platja d'Aro obté la distinció 2013 pel Camí de Ronda de s'Agaró a la demarcació de Girona, metre que a Tarragona, l'Ametlla l'obté pel Camí de Ronda i Torredembarra pel Camí Cal Bofill-Baix a Mar-Els Muntanyans i Alcanar per Les Case d'Alcanar-Marjal-Estanyet-Sol de Riu.

Finalment i pel que fa a centres blaus, la demarcació de Barcelona en té 3: el Centre Cal Ganxo de Castelldefels, l'Escola del Mar de Badalona i la Porta del Delta a El Prat. Girona té la Casa del Mar a Lloret de Mar i Tarragona té La Sinia de Gaià a Altafulla, l'Aula Aquàtica a El Vendrell, Cal Bofill a Torredenbarra i el Centre d'Interpretació de la Pesca de l'Ametlla de Mar.

L'estat espanyol obté el millor resultat de la història en nombre de banderes blaves amb 648 entre platges i ports

L'estat espanyol, amb 648 banderes blaves, de les quals 551 són per a platges i 97 per a ports esportius, ha obtingut el millor resultat de la història amb un augment d'11 banderes blaves a les platges i un port esportiu menys respecte al 2012. Amb aquestes dades, l'estat manté el lideratge entre els 48 estat i 51 territoris que hi participen. Per darrera de les 551 distincions que l'estat espanyol ha rebut enguany, hi ha Grècia amb 393, França amb 365, Portugal amb 280, Itàlia amb 248 i Dinamarca amb 243. Pel que fa als ports, l'estat és segon en nombre de banderes blaves per darrera d'Alemanya que en té 108.