El president de la Generalitat, Artur Mas, va donar per fet que recuperarà els impostos de Successions a través dels Pressupostos de la Generalitat per al 2013, un projecte de llei que espera poder presentar en les "pròximes setmanes" una vegada es conegui definitivament el sostre de dèficit per a la Generalitat. Així ho va transmetre Mas durant la sessió de control del Parlament català al Govern, en què va ser preguntat directament per aquesta qüestió pel president del grup d'ICV-EUiA, Joan Herrera. Mas, que va incloure la recuperació de l'impost de Successions en el seu acord d'estabilitat parlamentària amb ERC, va deixar clar que la seva intenció erra tornar a implantar aquest impost en la "tramitació parlamentària" del projecte de llei de Pressupostos per al 2013, un assumpte que per a l'ecosocialista Joan Herrera era "inajornable", com la creació d'un banc púbic a Catalunya. Sobre aquesta última qüestió, Mas va defensar l'activitat de l'Institut Català de Finances, que en els últims dos anys haa realitzat unes 8.500 operacions en suport d'autònoms i pimes, segons Mas.

La crítica

En un altre ordre de coses, el president de la Generalitat, Artur Mas, va titllar d'"escandalós" que altres autonomies critiquessin Catalunya per pretendre elevar el seu sostre de dèficit quan la balança fiscal que va publicar dimarts el seu govern demostrava que el dèficit fiscal de Catalunya respecte a l'Estat era de 16.543 milions d'euros. Mas va defensar aquesta tesi a la sessió de control del Parlament a preguntes del grup parlamentari de CiU, després que el Govern presentés la balança fiscal de Catalunya del 2010, que mesura l'efecte redistributiu entre territoris de la política fiscal de l'Administració central, és a dir, la diferència entre el que van aportar els catalans a Espanya en forma d'impostos i el que van rebre de l'Estat a través de serveis públics i inversions. Mas, que va recordar que les xifres d'aquest dèficit eren "sempre el mateix" cada any i era "molt desfavorable" per a Catalunya, va assegurar que aquest era un problema que "no s'ha resolt" en més de 30 anys de democràcia a Espanya, malgrat les revisions del sistema de finançament autonòmic, com l'última del 2010, pactada entre el president José Montilla i José Luis Rodríguez Zapatero.

"És escandalós que es protesti per determinades coses com el repartiment del dèficit i no es tingui en compte això (el dèficit fiscal)", va dir Mas, que va apuntar que si Catalunya pogués resoldre aquesta qüestió, la Generalitat "podria ajudar a tirar endavant l'economia, crear llocs de treball, no hi hauria retallades i podríem seguir fent inversions en infraestructures".