La pobresa segueix creixent sense control a Catalunya malgrat l'esforç de les entitats socials, que han mitigat part de la seva cruesa amb 40 projectes finançats per la Marató contra la Pobresa que es va celebrar fa un any, van explicar responsables de Càritas, de la Creu Roja i del Tercer Sector. "La pobresa no s'arregla amb maratons, sinó amb polítiques socials", va assegurar la presidenta del Consell Assessor de Polítiques Socials de la Generalitat i responsable de les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS), Teresa Crespo, que va anunciar que la taxa de pobresa ja supera el 21% de la població catalana.

El 27 de maig de l'any passat, davant l'augment de la pobresa i patrocinada pel Govern català, la televisió autonòmica va organitzar una marató extraordinària, per primera vegada, per recollir fons per a projectes de lluita contra la pobresa. El programa va recollir 4,5 milions d'euros que han servit a 75 entitats per posar en marxa 40 projectes contra la pobresa.

El director de Càritas de Barcelona, Jordi Roglà, va reconèixer que la Marató va ajudar a conscienciar i sensibilitzar sobre el fenomen, però "la pobresa a Catalunya segueix augmentant". "Va servir per mitigar moltes situacions sagnants de famílies i ens ha ajudat en el servei de mediació de l'habitatge, que ha pogut atendre més persones", segons Roglà.

El director de Càritas va opinar que "s'està actuant sobre les conseqüències de la pobresa i no sobre la seva causa real, la desocupació". "El que cal fer és una Marató per unir voluntats per a l'ocupació", va proposar el responsable de Càritas, que va propugnar un gran pacte de consens entre els agents polítics, econòmics i socials per generar ocupació.

"Aquesta és la marató prioritària, la d'unir voluntats, perquè no es tracta d'ajudar més les persones, sinó de fer que no necessitin l'ajuda, el que es necessita és feina", va dir Roglà.

El coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, també va considerar que malgrat que la Marató contra la Pobresa va ajudar a sensibilitzar i explicar el problema, "el panorama no ha millorat en absolut".