ERC vol agilitar la recuperació de l'Impost de Successions i Donacions a Catalunya, amb un potencial recaptatori d'entre 150 i 200 milions d'euros, per poder comptar amb ingressos per aquesta via a partir de l'any que ve, segons van explicar fonts d'aquest partit. Els republicans volen desplegar com més aviat millor els nous impostos que van pactar amb CiU hi hagi o no pressupostos, però subratllen que en primer lloc cal tramitar la recuperació de Successions, ja que el termini per presentar l'impost és de sis mesos a comptar des de la mort d'una persona.

ERC treballa amb l'escenari que no hi hagi pressupostos aquest any, pel que la Generalitat seguiria aplicant la pròrroga pressupostària dels del 2012, i sense l'anomenada "llei d'acompanyament", llavors caldria una llei específica per poder implantar com més aviat millor els nous impostos pactats amb CiU a l'acord de legislatura.

En el cas de l'Impost de Successions, ERC creu que una opció és recuperar l'impost per decret, convalidant-lo després al Parlament, o bé mitjançant un projecte de llei de lectura única, per no perdre molt temps en la tramitació parlamentària. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Artur Mas, va defensar que encara que Catalunya no estava "còmodament instal·lada" en la pròrroga dels Pressupostos, no acceptaria uns comptes "a qualsevol preu i de qualsevol manera". "S'han de poder fer de manera que els de Catalunya aguantin l'esquema bàsic del sistema de benestar", va dir.