ERC, soci del Govern de CiU, evitarà que el conseller de Justícia, Germà Gordó, comparegui al Parlament per explicar la dimissió del director de Serveis Penitenciaris de la Generalitat, Xavier Martorell, per la seva presumpta vinculació en casos d'espionatge polític. Els partits de l'oposició a Catalunya, menys ERC, van proposar ahir aquesta compareixença per considerar que la dimissió de Martorell, que va renunciar dimarts a les seves responsabilitats al Govern, arribava "tard i malament" atès que encara que havia deixat el seu càrrec "continua" sense donar explicacions sobre la seva vinculació amb l'agència de detectius Método 3, protagonista de casos de presumpte espionatge polític.

ERC defensa no obstant això que qui havia de donar explicacions sobre aquest assumpte era el Ministeri d'Interior, una cosa que ja va al·legar en la primera ocasió en la qual l'oposició en bloc llevat dels republicans recolzava la proposta del PPC, presentada al febrer, perquè Gordó comparegués a la Cambra, sense èxit davant el rebuig de CiU i ERC. El PSC i ICV esgrimeixen que el Govern havia forçat la dimissió de Martorell per no perdre la votació d'una moció de Ciutadans que el Parlament anava a abordar avui per a la qual tots els grups, fins i tot ERC, havien confirmat el seu vot a favor del cessament del dirigent.

El portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, va demanar a Esquerra -"un partit radical en la transparència"- que es replantegés la seva situació i "modifiqui el seu vot" per fer possible la compareixença. "Davant el que alguns es puguin pensar, no es tancarà el cas Martorell, sinó que el cas Martorell comença avui", va subratllar Millo, que va recordar que l'exdirector de Serveis Penitenciaris ja havia dit al Parlament que ell actuava "complint ordres del Govern o del seu partit".

En aquest context, Ciutadans va buscar de nou el suport del PSC i d'ERC per crear una comissió parlamentària sobre els casos d'espionatge, una iniciativa que no va prosperar atès que aquests partits van sumar els seus vots en contra els de CiU, posició que mantenen segons van explicar fonts dels dos partits.

Mesos de polèmica

El director general de Presons de la Generalitat, Xavier Martorell, ha dimitit després de mesos en l'ull de l'huracà en veure's esquitxat pel cas de presumpte espionatge polític a Catalunya, davant el que els partits de l'oposició van exigir ahir més explicacions al conseller de Justícia, Germà Gordó. Martorell, que va ser director dels Mossos d'Esquadra i responsable de seguretat del FC Barcelona, portava mesos qüestionat per l'oposició al transcendir que suposadament havia encarregat informes a l'agència de detectius "Método 3", que està sent objecte d'una investigació judicial per l'espionatge a nombroses personalitats de l'àmbit polític, econòmic, social i esportiu. La suposada trama d'espionatge polític a Catalunya, que ha comportat la detenció dels màxims responsables de "Método 3", va esclatar al febrer passat al descobrir-se que l'agència havia gravat un dinar en un restaurant de Barcelona entre la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, i una exparella de Jordi Pujol Ferrusola en el qual aquesta denunciava que el fill de l'expresident de la Generalitat evadia grans quantitats de diners a Andorra.

El conseller de Justícia, Germà Gordó, que en tot moment ha mostrat el seu suport i confiança a Martorell, va acceptar la renúncia del seu alt càrrec i va aclarir, a través d'un comunicat, que havia estat una "decisió voluntària", ja que des del govern no li havien demanat que abandonés les seves funcions. Martorell, que sempre ha negat haver encarregat que s'espiés polítics, seguirà en funcions com a màxim responsable de presons fins que el Govern nomeni el seu successor, si bé el propi conseller Gordó va assegurar al Parlament que no tenia a punt al seu relleu. En un comunicat remès als mitjans, Martorell va justificar la seva renúncia tant per motius personals com perquè no s'utilitzés el seu nom "amb l'objectiu de perjudicar la institució" que representa i evitar així interferències en la labor del govern. Després de la renúncia de Martorell, Gordó es va apressar a desvincular el seu futur polític al del seu fins ara càrrec de confiança, ja que entén que el seu esdevenir només està lligat als ciutadans "i a ningú més".

En una compareixença al Parlament la setmana passada, en què tots els grups menys CiU li van exigir la seva dimissió, Martorell va negar haver encarregat a "Método 3" investigacions sobre membres del seu partit o d'altres, ni des del partit ni des de les empreses en les quals ha treballat com a responsable de seguretat. La renúncia de Martorell com a director general de Serveis Penitenciaris se suma a la que fa setmanes ja va formalitzar com a president de CDC a Sant Cugat del Vallès.