El Departament de Salut preveu estalviar 64 milions d'euros amb el nou projecte de Reordenacions Assistencials Territorials (RAT), que reorganitzarà els serveis de tal manera que no tots els centres facin de tot i evitar així duplicitats. Salut defensa però que aquests diners es canalitzaran cap a altres àmbits i el sistema sanitari no perdrà els recursos. En el marc d'aquest pla, Salut s'ha marcat reduir en 8.000 els ingressos hospitalaris evitables aquest 2013: 4.000 gràcies a una millor atenció al malalt crònic que ha d'evitar que acabin a l'hospital ingressat i els 4.000 restants són operacions que ara requereixen ingrés que passarien a fer-se a través de la cirurgia major ambulatòria.

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa, va explicar ahir que l'aplicació del RAT tindrà un impacte d'un 1% menys d'activitat als hospitals, el que es traduirà en 64 milions d'euros d'estalvi. Tot i això, Salut va defensar que no es tractava d'una retallada ja que aquests diners es "reutilitzaran" en altres àmbits. Els projectes RAT es materialitzen en tres blocs: un nou model d'atenció que inclou la millora de l'assistència als crònics i l'adequació de l'activitat mèdica, quirúrgica i de consultes externes; la reordenació del mapa de serveis especialitzats i la millora de l'eficiència dels proveïdors.

Malalts crònics

Pel que fa la millora de l'atenció a la cronicitat, el gerent de Planificació del Servei Català de la Salut, Àlex Guarga, va explicar que l'objectiu era reordenar els recursos especialitzats i d'atenció comunitària per tal d'oferir una assistència que permeti que el pacient crònic arribi a situacions en les que no requereix l'ingrés hospitalari.

També s'inclou una reordenació sociosanitària per exemple reconvertint llits de llarga estada i convalescència en subaguts, traspassant una part de la llarga estada a l'àmbit social a través d'una aliança amb el Departament de Benestar Social i adequant les estades en les unitats de convalescència i els hospitals de dia. Aquestes actuacions en l'àmbit de la cronicitat han de permetre reduir 4.000 ingressos de malalts crònics que serien evitables. També es vol potenciar la cirurgia major ambulatòria, que actualment suposa el 58% de les 225.000 intervencions que es fan a Catalunya. Per aquest 2013 Salut s'ha marcat que 4.000 operacions que ara requereixen ingrés passin a fer-se de manera ambulatòria, sumant un total d'11.000 fins el 2015.