El conseller d'Interior i president del consell de govern d'Unió, Ramon Espadaler, ha assegurat que CiU veuria "amb recel" i no acceptaria que s'alteressin els drets ja adquirits dels pensionistes. Segons Espadaler, aquest és un col·lectiu ha dèbil i que actualment resulta fonamental per mantenir la cohesió social ja que són molts els pensionistes que han d'ajudar a les seves famílies quan aquestes passen per dificultats econòmiques. Més enllà de les pensions actuals, el dirigent de CiU ha obert la porta a poder estudiar canvis en el sistema. No obstant això, ha reclamat que es faci un debat de caràcter polític i no estrictament tècnic i que es cerqui el major consens entre partits.

Segons Ramon Espadaler CiU és un partit humanista que creu en l'economia social de mercat, és a dir, que l'economia ha d'estar al servei de les persones. Aquest tret característic condiciona la postura de la federació nacionalista davant la possible reforma del sistema de pensions espanyol, ha afirmat el conseller d'Interior i president del consell de govern d'Unió en declaracions als mitjans abans d'intervenir en la inauguració del congrés de la Unió de Treballadors Democristians de Catalunya.

Un dia després que es fes públic l'estudi dels experts sobre la reforma de les pensions, Espadaler ha situat la línia vermella en el manteniment de les pensions actuals. "No estem ni estarem per l'afebliment del col·lectiu de pensionistes, que ja és un col·lectiu feble", ha declarat el conseller, que ha afegit que CiU veu "amb gran recel" i no podria acceptar l'alteració dels drets ja adquirits pels pensionistes.

El dirigent d'Unió, a més de remarcar la debilitat dels pensionistes, ha posat de manifest el seu paper "fonamental" en el manteniment de la cohesió social actualment. De fet, ha dit, són molts els jubilats que es troben amb què amb la seva prestació han d'ajudar a fills o nets que es troben en dificultats econòmiques a causa de la crisi.

El que sí que està disposat a estudiar CiU és la reforma de les pensions futures. Segons Espadaler, és necessari un debat al voltant d'aquesta qüestió. "Ens faríem molt de mal tots plegats si no féssim un debat, si poséssim en risc permanent el seu futur", ha afirmat el conseller. No obstant això, ha reclamat que la discussió es faci "amb seny" i des d'una vessant "no partidista". En aquest sentit, ha apel·lat al consens a l'hora de decidir quines reformes s'introdueixen en el sistema de pensions. D'una altra manera, ha sentenciat, les pensions es posarien "a l'albir" d'un possible canvi legislatiu que podria haver-hi cada quatre anys si canvien les majories a les corts espanyoles i el govern.

Tampoc convé, segons Espadaler, que només es contemplin criteris "tècnics". La decisió final del que es faci ha de ser política, ha declarat el dirigent d'Unió, que ha afegit que el debat no es pot guiar "per la racionalitat tècnica" perquè aquesta "podria conduir a hipòtesis" que CiU podria no compartir.