El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va demanar excuses i va lamentar el to que va utilitzar el passat divendres en una assemblea intercomarcal d'Unió en referir-se a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) en una gravació a la qual va tenir accés Diari de Girona.

En declaracions als periodistes als passadissos de la Cambra Baixa, Duran ha dit que no té cap comentari a fer sobre la gravació d'un discurs en "una assemblea privada i tancada de militants", tot i que va aprofitar per excusar-se pel seu to "poc respectuós".

En la gravació, fragments de la qual es poden escoltar al web de diaridegirona.cat, s'escolta el discurs que Duran va fer el passat divendres a Girona en un acte amb uns 200 càrrecs del seu partit, en què va afirmar: "No us enganyaré, d'aquí a quatre anys ens tornarem a trobar i llavors veurem qui ha enganyat qui i en què ha quedat aquest procés de transició nacional". Duran també va afirmar que CDC i "alguns" d'UDC aplanen el terreny a ERC en apostar pel procés sobiranista.

El portaveu de CiU al Congrés va dir que no té "cap referència de malestar amb el soci" de coalició i que no té res a dir "que no s'hagi fet abans".

No obstant això, va dir que "hi ha un to poc respectuós que no sol ser habitual en mi i una cosa és dir-ho entre amics i una altra cosa és dir-ho públicament. Ara és públic i jo lamento i, per tant, m'excuso d'aquest to. D'altra banda no tinc cap comentari a fer", va afirmar Duran, que va assegurar que no sap qui és el responsable de l'enregistrament.

"Imagineu si ho sabés, seria molt feliç, però no tinc ni idea de qui ha estat. No poden ser més de tres, però no qui ha estat", va concloure.

També va voler treure-li ferro el Govern català. El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va evitar entrar a valorar les polèmiques en la federació de CiU en assegurar que el seu executiu té altres problemes que afrontar en la gestió del dia a dia de la crisi econòmica i social.

"Si el gran problema fossin les relacions entre CDC i UDC ja signaria ara mateix, (...) però entre tot el que parlem en el Govern aquest tema no surt, perquè estem fins a dalt -en l'executiu- de maldecaps", va afirmar Homs, qui va insistir que aquestes polèmiques en la federació no afecten l'acció del govern.

Els encerts d'ERC

A diferència de Duran, Homs va subratllar que ERC "com qualsevol altra formació política que ha governat ha tingut encerts i errors". Homs va recordar que, al llarg de la història de la federació, les ha vist "de tots els colors" però, cal jutjar la relació "pels fets", que es veuen en l'acció de govern, en les votacions del Parlament i en un programa electoral conjunt.

Dos dels portaveus adjunts de CiU al Congrés, Josep Sánchez Llibre (Unió) i Pere Macías (Convergència), van assegurar que el grup parlamentari funciona "com un rellotge". Sánchez Llibre va insistir que al Congrés "no ha existit ni tensió ni moments de ruptura" perquè hi ha unitat de criteri i tots treballen en la mateixa direcció.

Macías va abundar en aquesta idea en assenyalar que si hi ha un grup a la Cambra que fa "els deures" és el seu, de la mateixa manera que al Parlament català, va afegir.