El departament de Benestar Social i Família de la Generalitat imposarà una taxa de 35 euros per cada informe d'arrelament que sol·licitin les persones immigrades, amb el que preveu recaptar un milió anual per finançar les despeses burocràtics que suposen aquests tràmits. La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va explicar que aquesta taxa estava prevista a la llei d'acompanyament dels pressupostos i entrarà en vigor quan aquests siguin aprovats.

Munté, que dijous passat va complir els seus primers sis mesos com consellera, va explicar que la taxa se sumarà a la que ja cobren alguns ajuntaments per aquests serveis i va avançar que havia començat a parlar amb la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis per intentar homogeneïtzar la taxa municipal sobre informes d'estrangeria.

Els arguments

La consellera va assegurar que el seu departament no preveia posar cap taxa més sobre els serveis que ofereix en els pressupostos d'aquest any i va considerar que, si bé la població immigrant tenia moltes dificultats d'accés laboral, no era un gravamen a un col·lectiu vulnerable "perquè jo no els posaria l'etiqueta de vulnerables pel només fet de ser immigrants". Segons Munté, les persones immigrades que sol·liciten un informe és perquè volen reagrupar a la seva família o instal·lar-se definitivament aquí i podran pagar els 35 euros de la nova taxa. "No crec que els suposi un impacte important".