El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va afirmar ahir, en referència al multitudinari "Concert per la Llibertat" del passat cap de setmana, que el Govern central i la política espanyola no podien donar l'esquena "indefinidament" a les reclamacions de Catalunya.

"El Govern espanyol o la política espanyola pot viure una temporada d'esquena al que demana Catalunya, però no indefinidament", va assenyalar Homs en una entrevista a RAC1, en la qual va reiterar que el procés sobiranista no tenia "marxa enrere" després d'haver arribat a un punt en el qual "no hi seríem si no hi hagués hagut la sentència contra l'Estatut", cosa que segons el seu parer demostrava que no són els catalans els que "generen els problemes".

Davant les demandes d'ERC de concretar la data de la consulta, Homs va recordar que grosso modo ja estava fixada pel 2014 i que es preveia concretar el dia i la pregunta entre finals d'aquest any i principis del vinent.

Homs, que va assistir en representació del Govern al "Concert per la Llibertat" dissabte passat al Camp Nou, va lamentar que a l'escenari es fessin referències propalestines en un moment en què el procés sobiranista català buscava aliats internacionals. També el conseller de la Presidència va assegurar que la Generalitat no havia posat "ni un euro" en aquest concert, organitzat per Òmnium Cultural, organització que, a més, aquest any, segons Homs, havia renunciat a cobrar la subvenció pública que tenia assignada d'"al voltant de 500.000 euros". Per la seva banda, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va precisar que el Concert havia costat aproximadament 2 milions d'euros i que el govern de la Generalitat "no ha pagat ni un euro", ja que les factures es pagaven amb les entrades.

El reclam

ERC vol que una còpia de la carta oficial que la Generalitat enviarà al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, en la qual sol·licita la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació per la llei 4/2010, sigui traduïda a diverses llengües i enviada als principals organismes internacionals. La portaveu d'ERC, Anna Simó, va indicar que el Concert per la Llibertat celebrat el dia 29 de juny "evidencia, una vegada més, la voluntat dels catalans d'exercir el dret a decidir" i també "de constituir un Estat propi".