La fiscalia va demanar ahir el testimoni de l'actual conseller de Justícia, Germà Gordó, en el cas de la trama d'ITV, i hi està d'acord la defensa d'Oriol Pujol, que també va sol·licitar la compareixença de l'exconseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena. Segons van informar fonts judicials, la fiscalia ha sol·licitat la compareixença de Gordó, que en aquella època era secretari de Presidència de la Generalitat, ja que el seu nom figura en algunes de les converses gravades per la policia entre els presumptes implicats en la trama d'ITV. El magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que investiga el cas de les ITV, pel qual està imputat per tràfic d'influències el diputat de CiU Oriol Pujol, va citar ahir les parts perquè concretessin les diligències que creien necessàries abordar a partir d'ara. En la vista realitzada davant del jutge, el fiscal va reclamar les compareixences de nous testimonis com a proves en el procés perquè el cas el jutgi un jurat popular, tal com va acordar el jutge del TSJC Enric Alsina.

A més de Gordó, la fiscalia va demanar la declaració de l'exsubdirector general de Seguretat Industrial del departament d'Empresa i Ocupació Albert Roig, de l'exdirectora de Serveis del mateix departament Olga Tomàs, així com de les assessores jurídiques del departament d'Indústria Rosa Solero i Silvia Quesada. També es va demanar el testimoni del responsable de l'operadora d'ITV Atisae, Josep Maria Arnau, i de Joaquim Coello, president d'Applus, una altra de les empreses que es dediquen a fer proves d'ITV a Catalunya.

La fiscalia va reclamar nova documentació sobre l'empresari Josep Tous, imputat pel jutge per tràfic d'influències i un delicte de suborn. També va demanar tenir accés al pla territorial de la ITV de la Generalitat, a un informe de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) sobre la implantació de concessionaris a Catalunya, així com al decret signat pel govern tripartit sobre la concessió de la ITV.

A més de les persones que la fiscalia reclama citar a declarar, els advocats de la defensa d'Oriol Pujol han demanat la compareixença com a testimoni de l'exconseller Francesc Xavier Mena, així com la de l'exdiputat i actual delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús (CiU), que va participar en la tramitació de la llei de seguretat de les ITV. L'acusació popular "Manos Limpias" ha sol·licitat, de la seva banda, la imputació de Xavier Pujol, conseller delegat de Ficosa, i de l'expresident de Sony España Pedro Navarrete, i la seva dona, María Jesús Muro, per la seva presumpta implicació en la creació de l'empresa Upprime Energy, que pretenia obtenir un lot d'ITV de la distribució territorial ideada per Josep Tous. Després d'aquesta vista, el jutge haurà de dictaminar si cita a declarar les persones que tant la fiscalia, els advocats de la defensa i l'acusació popular han demanat per seguir amb la instrucció del cas.

Les reaccions

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va assegurar que el seu executiu estava a disposició de la justícia després que la fiscalia hagués el testimoni de l'actual conseller de Justícia, Germà Gordó, pel cas de les ITV, així com de l'exconseller Francesc Xavier Mena. "El que determini la justícia ho farem, la disponibilitat ha estat sempre i continuarà en el futur", va asseverar Homs en ser preguntat per aquest assumpte en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del govern català. Homs va insistir en la disponibilitat del Govern davant tot el que requereixi la justícia i la fiscalia, però no va voler aprofundir, en canvi, en el comunicat que va emetre la setmana passada CiU sobre el cas d'espionatge a la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, que va generar malestar en la Fiscalia de Barcelona. "Estic centrat en la meva tasca de portaveu del Govern i les valoracions sobre això corresponen a CiU", va manifestar el portaveu del Govern català, qui va recordar, no obstant això, que la posició del partit "ja va quedar expressada de forma ponderada i raons n'hi ha de sobres, però he de separar això de la valoració com a Govern, que és la d'estar a disposició de la justícia".

CiU va plantejar la setmana passada que se sentia víctima d'una "guerra bruta institucionalitzada"després de fer-se públics per Internet fragments de la conversa de Sánchez-Camacho gravada al restaurant La Camarga, al que la Fiscalia de Barcelona va replicar que no pot acceptar que la federació qüestioni la seva imparcialitat.