El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va admetre ahir que la Generalitat pagava "tard i malament" però va culpar de part d'aquesta situació el Govern, al qual va demanar que, si volia combatre la morositat de les autonomies, pagués primer el que deu a Catalunya. "Exigir a aquells que depenen que tu paguis és difícil d'explicar", va afirmar Homs en la conferència de premsa posterior a la reunió de l'executiu català, en què va ironitzar en què potser el Govern "s'haurà d'autointervenir" perquè, segons va denunciar, l'Executiu central tampoc complia amb els pagaments.

Gestió de tributs

Homs, que va defensar que el problema acabaria si Catalunya gestionés els seus tributs, va reaccionar així al projecte del Ministeri d'Hisenda que l'Estat assumeixi tributs cedits a les comunitats autònomes si aquestes incompleixen amb el termini mitjà de pagament a proveïdors, és a dir, quan superin, durant dos mesos consecutius, els trenta dies establerts per llei.

"Ens agradaria pagar a 30 dies i la solució ja la tenim, que és gestionar tot el que es recapta a Catalunya", va insistir Homs, que té entre les seves aspiracions la de tenir una agència tributària pròpia.

Però en l'actual situació, en què Hisenda recapta tots els tributs, la Generalitat depèn en gran part de recursos que procedeixen de l'Estat. "Qui no ens paga el que ens deu constantment és el Govern espanyol, que té una pila de factures pendents en el sentit ampli del terme, de coses reconegudes fins i tot pel mateix govern espanyol i després s'obliden", va denunciar.