L'Audiència de Barcelona ha ratificat la fiança de 3,2 milions que el jutge del "cas Palau" va imposar a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) per l'espoliació de la institució, en apreciar indicis que el partit va rebre pagaments de la constructora Ferrovial a canvi d'adjudicar-li obra pública. En un acte, la secció 21 de l'Audiència de Barcelona rebutja el recurs presentat per CDC, al qual es va sumar l'exresponsable de Ferrovial a Catalunya Pedro Buenaventura -imputat en la causa-, i manté la fiança de 3,2 milions que el titular del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona, Josep Maria Pijuan, va imposar a la formació política al juliol de l'any passat.

En l'acte, l'Audiència avala els arguments esgrimits tant pel jutge d'instrucció com per la Fiscalia i conclou que la imposició de la fiança -que ha comportat que CDC tingui la seva seu embargada-, no es pot considerar ni "arbitrària" ni "infundada". "La presència successiva de dos responsables de fiances de Convergència en documents obtinguts dels responsables del Palau, en els quals es deixaven per escrit quantitats i percentatges, vinculats a obres en les quals havia obtingut adjudicació en tot o en part l'empresa Ferrovial, apunta indiciàriament cap a una relació entre l'adjudicació d'aquestes obres i l'actuació de CDC aconseguint semblants rèdits per a l'empresa patrocinadora del Palau", remarca el veredicte.

En l'acte, l'Audiència no descarta que, a més de l'"eventual tràfec de fons entre el Palau i els responsables financers de CDC", de forma paral·lela a aquesta trama "en subsistís una altra dirigida a descapitalitzar simple i planerament l'Associació-Fundació i que part dels esmentats fons acabessin ?igualment a l'entorn de la formació política". A l'hora de justificar la seva decisió per mantenir la fiança a CDC, l'Audiència es remet als arguments esgrimits pel jutge del "cas Palau", Josep Maria Pijuan, que al juliol de l'any passat va estimar en un acte que la formació es va lucrar com a mínim amb un total de 3.297.079 euros, en els quals va establir la fiança. En concret, el jutge instructor va sostenir en l'acte que CDC va rebre fons de l'Orfeó Català per valor de 2,3 milions a través de "lliuraments opacs de diners en efectiu" realitzats entre el 2002 i el 2008 per part dels saquejadors confessos del Palau de la Música Fèlix Millet i Jordi Montull, amb la suposada col·laboració de l'exdirectora financera, la també imputada Gemma Montull. Aquests "lliuraments opacs" de diners per valor de 2,3 milions van anar a parar als llavors responsables de finances de CDC Carles Torrent -ja mort- i Daniel Osàcar -també imputat-, encara que el destinatari final era Convergència, segons el magistrat.