El president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar ahir que inclourà en la carta de petició de la consulta al president del Govern, Mariano Rajoy, les conclusions de l'informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional sobre les vies legals per convocar la consulta a Catalunya. En la sessió de control del Parlament, Mas va explicar que per "reforçar" la petició preferia esperar que el Consell Assessor lliurés l'informe en les pròximes setmanes per incloure les seves conclusions en la missiva, que serà enviada a La Moncloa abans de finals de juliol, en un gest per tranquil·litzar ERC, que li demanava internacionalitzar l'assumpte remetent l'esmentada carta a organismes internacionals.

"A aquesta petició (a Rajoy) li vull adjuntar l'informe del Consell Assessor o unes idees del que digui perquè li donarà més força i m'agradaria adjuntar també unes primeres conclusions del Pacte Nacional pel Dret a Decidir", va explicar Mas en respondre una pregunta de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, en la qual li demanava que concretés quan enviaria la carta. "Amb tot això, és el moment de dirigir-se de forma més formal al president del Govern espanyol, però fem-ho quan tinguem totes les bateries carregades i ens falten poques setmanes per tenir-les totes", va afirmar el president català. Mas va defensar que en els primers sis mesos de l'any s'havia acumulat el "bagatge" necessari per transmetre aquest mes de juliol la petició formal de consulta a Rajoy, un pas que, no obstant això, l'acord de legislatura entre CiU i ERC fixava per abans del 30 de juny. No obstant això, en una resposta al diputat de la CUP, Quim Arrufat, que li reclamava concreció sobre la carta, Mas va reiterar que ja havia traslladat a Rajoy la intenció de consultar els catalans en una reunió entre tots dos el març passat, de la qual, va dir, estava "esperant resposta", i el que es farà durant aquest mes de juliol en enviar la missiva a La Moncloa és "formalitzar" l'esmentada petició per escrit.

Les crítiques

El PPC i Ciutadans (C's) van acusar el president català, Artur Mas, de ser el responsable de tot el que pugui succeir a Catalunya per la seva política de "foment de l'odi" i de "dividir" els catalans en "assenyalar-los" en funció de si recolzaven o no la consulta d'autodeterminació que busca celebrar el 2014. En la sessió de control del Parlament, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va reprotxar a Mas que promocionés "actes, comissions, simposis, concerts i epístoles independentistes" en lloc de dedicar-se a la lluita contra l'atur. De la seva banda, el president de C's, Albert Rivera, va dirigir dures crítiques a Mas i CiU per posar TV3 "al servei d'una ideologia".

En paral·lel a la celebració del ple, l'expresident del Parlament i històric dirigent d'UDC Joan Rigol es va reunir a la cambra amb la vicepresidenta catalana, Joana Ortega, i el conseller de Presidència, Francesc Homs, per canalitzar el text de constitució del Pacte Nacional pel Dret a Decidir encarregat per Mas.

L'accent social a la sessió de control l'ha posat el líder del PSC, Pere Navarro, que va reclamar a Mas un pla específic que lluités contra el "tsunami social" que és la pobresa infantil.