Els Mossos d'Esquadra van detenir el 25 de juny set presumptes membres d'un grup criminal a qui s'acusa de robar 309.000 euros de caixers automàtics que prèviament feien explotar, per accedir al dispensador de bitllets, utilitzant el mètode que en l'argot policial es coneix amb el nom de 'Plof Kraak'. Els arrestats ficaven un tub al caixer connectat amb un cable elèctric per omplir l'aparell de gas inflamable i crear una guspira que provocava l'explosió. Segons els mossos, és un sistema molt perillós perquè no només destrossa el caixer, sinó que posa en risc l'estructura de l'edifici. La policia relaciona aquest grup amb una dotzena de robatoris fets a Barcelona i a l'àrea metropolitana.

Els detinguts són sis homes i una dona, cinc dels quals acumulen antecedents per diversos delictes. Tenen entre 19 i 52 anys. Un d'ells és de nacionalitat italiana i la resta són de nacionalitat espanyola. Tres dels arrestats han ingressat a presó.

En el moment de fer els arrestos, es van fer cinc entrades i escorcolls domiciliaris, tres a Barcelona i dos a Santa Coloma de Gramenet. En un d'ells, el del líder del grup, s'hi van trobar nombroses fórmules químiques que mostren l'alt coneixement d'explosius que tenien.

En un altre dels domicilis escorcollats, s'hi van trobar més explosius que van haver de ser tractats pels TEDAX ja que l'estat en què es trobaven feia perillosa qualsevol manipulació del material. A banda, es van recuperar cinc vehicles utilitzats per vigilar i cometre els robatoris, i també 76.000 euros en efectiu.

Robatoris al Barcelonès i al Baix Llobregat

Els robatoris que se'ls imputen es van fer entre el 20 de maig de l'any passat, moment en què es va iniciar la investigació, i el 22 de juny d'aquest any. Es van dur a terme a Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, Badalona i Sant Just Desvern.

Segons els Mossos d'Esquadra, el grup va anar evolucionant la manera d'actuar als caixers, i en els últims robatoris feien servir un explosiu no gasós per crear una primera deflagració que aconseguia trencar els vidres de seguretat que envolten els aparells.

La policia també indica que el grup estava molt especialitzat i prenia mesures de contravigilància. Normalment, tres persones, totalment tapades, manipulaven els caixers mentre tres més comprovaven que no hi hagués presència policial.

En cas de detectar presència policial, el grup avortava l'operació ràpidament. I just abans de cometre el robatori, malmetien les càmeres de seguretat per tal de no ser filmats.

El grup donava molta importància, afegeixen els mossos, al treball previ de vigilància. Setmanes abans de cometre el delicte, controlaven l'entitat i es fixaven en quin dia arribava el camió per recarregar els caixers. Solien aprofitar l'inici d'un dia festiu, ja que és quan els dispensadors de bitllets estan més plens.