Les farmàcies catalanes han reclamat a la Generalitat el pagament de més de 12,4 milions d'euros per interessos de demora pel retard en els pagaments de les factures dels medicaments dispensats en els cinc últims mesos del 2011 i del gener a l'octubre del 2012. Segons va informar el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, un total de 2.592 titulars de farmàcia, un 83,6 % del total de 3.100 que hi ha, han reclamat al Servei Català de la Salut (CatSalut) els interessos de demora, a raó d'un 8,25 % per la demora en els pagaments dels mesos del 2011 i al 8 % pels del 2012.

Aquesta reclamació dels interessos de demora va ser una de les actuacions que van acordar la majoria dels farmacèutics catalans davant els reiterats impagaments per part de la Generalitat i després de descartar la realització d'una nova jornada de tancament dels establiments. Els farmacèutics, que s'han acollit a l'article 7 de la Llei 3/2004 de morositat que estableix el tipus d'interès previstos per als impagaments de les factures, han lliurat al CatSalut tota la documentació necessària per fer aquesta reclamació i la Generalitat té ara tres mesos de termini per respondre. El Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya ha anunciat que tant si la Generalitat desestima la reclamació com si no es pronuncia i s'empara en el silenci administratiu, interposaran un recurs contenciós administratiu davant la justícia.

Del total de farmàcies reclamants, 1.860 són de la província de Barcelona (un 82,9 % del total d'establiments de la província), 281 de Girona (83,1 %), 179 de Lleida (93,7 %) i 272 de Tarragona (82,7 %). La Generalitat deu a les farmàcies catalanes encara el pagament de les factures dels medicaments dispensats amb receptes al novembre del 2012 per valor de 94,7 milions i les del desembre que sumen uns altres 99,4 milions.

El CatSalut va abonar dilluns passat 1 de juliol, amb encara més retard del previst ja que va anunciar que ho pagaria el 28 de juny, la factura de les receptes dispensades a les farmàcies catalanes en el mes d'abril per un import de 115 milions d'euros.