El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha mostrat la seva "oposició frontal" al pla hidrològic de la Conca de l'Ebre i ha lamentat "el fons i les formes" de l'aprovació. Per Vila, el pla no garanteix els cabals suficients per assegurar la biodiversitat i evitar la regressió del Delta i la cronificació progressiva de la salinització del tram fins a Tortosa. També ha considerat que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre no és l'instrument adequat per impulsar "una reflexió d'aquesta transcendència" perquè els regants són part "interessada". Davant d'això, ha reclamat a l'Estat "diàleg i acord" per reconsiderar el pla i avisa que, si cal, el portaran a la Comissió Europea. Vila ha titllat de "lamentable" l'actitud i les formes amb les quals s'ha gestionat el pla i creu que no és de rebut que les al·legacions i el diàleg "franc i lleial" no hagi estat ateses. El conseller ha fet una crida al ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, perquè "tot i les presses per culminar redacció dels plans de conca" tingui en compte els criteris que s'han de garantir. "Si l'acord i el diàleg no arriba, ens personarem davant la Comissió Europea perquè aquesta decisió no es culmini", ha afegit.

En aquesta línia, ha reiterat que els cabals que es preveuen posen en risc la preservació del Delta de l'Ebre. "És un risc objectiu i objectivat", ha reblat. Pel conseller, el procés de salinització del riu "és greu" i té en anys especialment secs "presència fins a Tortosa".

"La CHE no és l'instrument adequat"

El Govern també ha volgut fer notar que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre no és l'instrument adequat per fer una reflexió "d'aquesta transcendència". Per això, reclama a l'Estat replantejar-se posar a mans d'un instrument que atén "interessos legítims molt determinats" la decisió. Alhora, s'ha manifestat dolgut "per unes formes més pròpies de moments que crèiem no viure".

Vila ha reiterat el "compromís" amb les Terres de l'Ebre i demana garantir un cabal "adequat" per a l'Ebre per fer possible que la gestió del riu "continuï sent sensible a valors transversals que creiem assumits per tothom".