El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va mostrar la seva "oposició frontal" al pla hidrològic de la Conca de l'Ebre i va lamentar "el fons i les formes" de l'aprovació. Per Vila, el pla no garanteix els cabals suficients per assegurar la biodiversitat i evitar la regressió del Delta i la cronificació progressiva de la salinització del tram fins a Tortosa. També va considerar que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre no era l'instrument adequat per impulsar "una reflexió d'aquesta transcendència" perquè els regants eren part "interessada". Davant d'això, ha reclamat a l'Estat "diàleg i acord per reconsiderar el pla i va avisar que, si calia, el portarien a la Comissió Europea.

Vila va titllar de "lamentable" l'actitud i les formes amb les quals s'havia gestionat el pla i va considerar que no era de rebut que les al·legacions i el diàleg "franc i lleial" no haguessin estat ateses. El conseller va fer una crida al ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, perquè "tot i les presses per culminar la redacció dels plans de conca tingués en compte els criteris que s'havien de garantir. "Si l'acord i el diàleg no arriba, ens personarem davant la Comissió Europea perquè aquesta decisió no es culmini", va afegir. En aquesta línia, va reiterar que els cabals que es preveien posaven en risc la preservació del Delta de l'Ebre. El Govern també va voler fer notar que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre no era l'instrument adequat per fer una reflexió "d'aquesta transcendència". Per això, va reclamar a l'Estat replantejar-se posar a mans d'un instrument que atenia "interessos legítims molt determinats" la decisió. Alhora, es va manifestar dolgut "per unes formes més pròpies de moments que crèiem no viure".

El conseller Vila va reiterar el "compromís" amb les Terres de l'Ebre i va demanar garantir un cabal "adequat" per a l'Ebre per fer possible que la gestió del riu "continuï sent sensible a valors transversals que creiem assumits per tothom".

Negociació oberta

El govern espanyol va considerar precipitada "l'oposició frontal" de la Generalitat al pla hidrològic de la Conca de l'Ebre perquè la negociació encara estava oberta i perquè, segons fonts de l'equip de Rajoy, encara quedaven molts tràmits fins que es posés en marxa. La Moncloa va assegurar que el projecte es trobava encara en una fase inicial i, per tant, les queixes de la Generalitat no tenien raó de ser. Aquesta va ser la reacció a l'advertència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que va lamentar "el fons i les formes" amb què el Consell de l'Aigua de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre va aprovar el nou pla aquest dijous amb el rebuig de la Generalitat. A la votació el pla del govern espanyol va obtenir 74 vots a favor i nou en contra, corresponents a la Chunta Aragonesista, a la Generalitat de Catalunya i als grups ecologistes.