El president d'ERC, Oriol Junqueras va assegurar a la Conferència Nacional que el su partit va celebrar a l'Hospitalet que Esquerra no desitja unes eleccions anticipades perquè el Parlament actual ja hi ha majoria suficient per "fer el que cal". Pel líder d'ERC el que cal és unitat i optimització de recursos per encarar el futur.

El president d'ERC va insistir en què Catalunya es juga molt amb el dret a decidir. No només en el resultat, va dir, sinó en la mateixa convocatòria de la consulta, que, al seu entendre, situarà el país "plenament en el món". "La sola imatge d'una urna i una cua de gent anant a votar és una victòria democràtica, i a aquesta no podem renunciar", va declarar Junqueras.

Per això, va convidar a tots els sectors a sumar-se al procés perquè "l'única possibilitat que tenim de salvar a tots i cadascun dels nostres és que ens salvem tots junts".

El líder republicà va demanar un pacte social anti crisi de partits, institucions i agents socials per "reduir el sofriment de la gent", així com que el Govern rebaixi una mica el tram autonòmic de l'IRPF per reduir la pressió fiscal.

En el discurs el president d'aquest partit s'ha centrat en els problemes que afecten a la majoria dels ciutadans i en com trobar solucions que disminueixin "el sofriment" d'amplis sectors de la societat catalana.

Segons Junqueras, "els millors instruments possibles per lluitar contra la crisi són els que té un Estat, motiu pel qual no hi ha ni un sol Estat del món que s'hagi penedit de tenir-lo ni que hi hagi renunciat".

Per això "no podem perdre ni un minut més", va indicar, i "s'ha de celebrar la consulta", ja que es tracta d'"una qüestió estrictament democràtica, és una partida que hem de guanyar".

Amb un discurs de to marcadament social i orientat cap a la recerca d'una sortida a la crisi econòmica, Junqueras sí que va voler deixar clar que "som independentistes" i "si de nosaltres depengués ja hauríem proclamat la independència".

Estat propi a les urnes

També ha subratllat la importància que l'Estat propi es pugui aconseguir després que els ciutadans hagin votat en una consulta, perquè "el que ens diferencia respecte a aquells que no volen el dret a decidir, és que nosaltres farem tot el possible perquè es pugui votar, mentre que n'hi ha altres que intenten impedir que es voti, ja sigui que sí o que no". Ens hi juguem molt en aquesta consulta", va afegir després d'especificar el pacte social que propugna per afrontar la situació de crisi, i que segons que ha recalcat, "l'estan reclamant tant els sindicats com les organitzacions empresarials".