La Fiscalia investiga una reunió clau celebrada a la seu del PSC a Barcelona al maig del 2012, en la qual el diputat socialista Daniel Fernández hauria pressionat l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, perquè contractés com a tècnica una exalt càrrec del tripartit. Segons van informar fonts judicials, davant el magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que investiga Fernández per presumpte tràfic d'influències van declarar ahir com a testimonis dos regidors de Montcada vinculats al nomenament de l'excàrrec del tripartit Carmina Llumà com a directora de l'Àrea de Política Territorial: la de Recursos Humans, María Carmen Porro, i el d'Urbanisme, Juan Parra. Part de l'interrogatori a la regidora de Recursos Humans va girar sobre una reunió celebrada a la seu del PSC del carrer Nicaragua el 18 de maig de 2012, amb prou feines tres dies després que la candidata recomanada per Fernández fos declarada "no apta" per les tècniques encarregades del procés de selecció.

La Fiscalia creu que aquella trobada al carrer Nicaragua de Barcelona va resultar clau perquè Fernández, llavors secretari d'Organització del PSC, imposés la seva candidata al càrrec de directora de l'Àrea de Política Territorial davant l'alcaldessa de Montcada, que també està imputada per tràfic d'influències en una peça separada de l'anomenat cas Mercuri. Per aquest presumpte cas de tràfic d'influències, també estan imputats l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos i el seu germà Francisco, acusats d'haver fet servir la seva influència política al costat de Fernández per col·locar a l'Ajuntament de Montcada Carmina Llumà, malgrat haver estat descartada en el procés de selecció que el mateix consistori havia convocat. El ministeri públic considera decisiva la reunió del 18 de maig de 2012 a la seu del PSC perquè, cap a les set de la tarda d'aquell mateix dia, el mateix Fernández va comentar en una conversa telefònica intervinguda a Bustos que havia donat indicacions sobre l'assumpte a l'alcaldessa i a la regidora de Recursos Humans. María Carmen Porro, no obstant això, va negar que assistís a la citada reunió i, en reproduir-se en la seva presència el fragment de la conversa en què Fernández deia haver parlat amb ella, es va escudar en què no la recordava.

Trobada clau

La reunió a la seu del PSC es va celebrar tres dies després que les tècniques encarregades del procés de selecció van remetre un correu electrònic al responsable de l'àrea interna de l'ajuntament en què qualificaven com a "no apta" Carmina Llumà i aprovaven per al càrrec una altra aspirant. La regidora de Recursos Humans va insistir que en els mesos previs a la trobada havia acudit a la seu del PSC amb la seva alcaldessa diverses vegades, però va precisar que ella no solia entrar a les reunions que Maria Elena Pérez mantenia amb Daniel Fernández. Segons la versió de la regidora, en aquelles ocasions tant ella com l'alcaldessa de Montcada havien donat veus entre la família socialista, inclòs Daniel Fernández, perquè els aconsellessin tècnics experts en Urbanisme atès que necessitaven un responsable d'aquesta àrea municipal, van afegir fonts judicials.

També tant la regidora de Recursos Humans com el d'Urbanisme van admetre davant del jutge que van assistir a una reunió amb les tècniques de selecció de personal celebrada a l'Ajuntament de Montcada i Reixac al maig del 2012 -un cop Llumà havia estat descartada com a candidata-, a la qual també va acudir l'alcaldessa i un membre del tribunal.

Segons el relat dels testimonis, en aquella reunió no es va indicar explícitament a les tècniques que declaressin apta Llumà, però es "van redefinir" les necessitats específiques del càrrec que necessitaven cobrir, insistint en el fet que l'ocupés un especialista en urbanisme vistos els nombrosos problemes que el municipi afrontava en aquest àmbit. La reunió amb les psicòlogues, van precisar els testimonis, s'havia convocat des de l'alcaldia, encara que segons la seva opinió havia anat a iniciativa del responsable de l'àrea Interna i membre del tribunal, Pedro Sarrión. Després d'aquesta trobada, les tècniques en selecció de personal -que en el seu moment ja van declarar com a testimonis davant el magistrat del TSJC- van admetre que van abaixar el llistó de les proves psicotècniques per declarar apta l'exalt càrrec del tripartit. Les dues tècniques van lliurar després un informe en el qual qualificaven d'aptes totes dues finalistes, de manera que l'alcaldessa de Montcada i Reixac va acabar nomenant Llumà, el 29 de maig de 2012.