La Fiscalia Provincial de Barcelona va anunciar ahir que presentarà davant el jutjat de vigilància penitenciària un recurs contra el tercer grau (règim obert) concedit als directius de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) condemnats per malversació. Els expresidents de FGC Enric Roig i Antoni Herce van ser condemnats a quatre anys de presó per malversació i van ingressar el mes de maig passat a la presó de Quatre Camins, però 48 dies després ja els va ser concedit el règim obert.

Segons van informar fonts penitenciàries, la Direcció General de Serveis Penitenciaris va concedir fa uns dies el tercer grau als dos reclusos, en tenir en compte que es tractava de delinqüents primaris -sense reincidència-, amb interès a afrontar el rescabalament econòmicament pel delicte comès i amb un entorn social i familiar estable. Herce i Roig van ingressar, respectivament, els passats dies 21 i 22 de maig a la presó Quatre Camins de la Roca del Vallès per complir la condemna de quatre anys de presó que els va imposar el Tribunal Suprem, després que el Govern els denegués l'indult que havien sol·licitat. Després d'estar unes setmanes en el mòdul d'ingressos del centre penitenciari, la Junta de Tractament de Quatre Camins els va qualificar directament en tercer grau, cosa que els permet sortir al carrer i acudir a la presó només durant unes hores, normalment a dormir.

La condemna

La Junta de Tractament va formular la seva proposta de classificació dels dos reclusos a la Direcció General de Serveis Penitenciaris, que va confirmar el règim obert dels dos expresidents de Ferrocarrils de la Generalitat. A més dels quatre anys de presó, Roig i Herce van ser condemnats a tornar a Ferrocarrils de la Generalitat els 2,7 milions que van malversar de l'empresa pública, encara que, de moment, entre els dos no han satisfet ni una quarta part de la responsabilitat civil que els imposa la sentència. Herce ha lliurat a Ferrocarrils de la Generalitat un total de 98.356 euros i ha arribat a un acord pel qual ingressarà 200 euros mensuals als comptes de l'empresa pública. Roig ha ofert dues finques per fer front al pagament de la indemnització fixada en sentència, d'un valor que arriba als 548.303 euros.