El president de la Generalitat, Artur Mas, va afirmar ahir que si el Govern espanyol no autoritzava la celebració d'una consulta d'autodeterminació a Catalunya, la Generalitat la tirarà endavant igualment sota la legalitat catalana, en un moment en el qual "els catalans estan cada vegada més desconnectats de l'Estat espanyol". En una entrevista que publica el diari brasiler O Globo, Mas va defensar que "no es pot ignorar la voluntat" dels catalans de fer una consulta sobre l'autodeterminació. Mas, que es troba de visita al Brasil, va afegir que els moviments a favor de la independència "han crescut com a conseqüència de 35 anys de democràcia en els quals Catalunya va fer totes les apostes per ajudar Espanya i no va rebre gairebé res a canvi". Va sostenir que "el dèficit fiscal de transferències econòmiques entre Catalunya i la resta d'Espanya és del 8,5 % del Producte Interior Brut (PIB)" i va apuntar que "certament el moviment va guanyar força amb la crisi econòmica i el fet que les persones no veuen solucions amb l'Estat espanyol".

Segons Mas, "hi va haver un punt essencial els últims anys" i va ser "una sentència del Tribunal Constitucional que va ensorrar l'Estatut d'autonomia català, aprovat pel parlament espanyol i Catalunya". El president català va afirmar que havia intentat conversar sobre l'assumpte amb el president del Govern, Mariano Rajoy, i amb l'opositor Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), però "fins ara és un diàleg de sords". Mas va desqualificar la tesi que la consulta era anticonstitucional i va assegurar que "no és un problema de lleis", perquè "les lleis s'han d'acomodar a la voluntat del poble" i poden ser "modificades", així com la mateixa Constitució espanyola. Segons la seva opinió, "el que passa és que l'Estat espanyol no ho vol acceptar, perquè possiblement tem que la resposta de la població serà a favor d'un Estat propi". Va advertir en aquest sentit que "si el Govern manté aquest rebuig" a la consulta, "s'intentarà fer la consulta amb base en la legislació catalana", ja que "no es pot ignorar la voluntat de la població", va concloure. Segons Mas, una Catalunya independent "tindria la mateixa viabilitat" que països com Dinamarca, Àustria o Portugal dins la Unió Europea (UE). També va sostenir que la proposta per a un referèndum sobre la independència d'Escòcia pot servir com a exemple per al cas de Catalunya.

El finançament

El president de la Generalitat va assegurar que "és Catalunya la que està finançant l'Estat espanyol des de molts punts de vista" i, en aquest sentit, va instar al govern espanyol "a no presumir d'allò que no es té". Mas va replicar així unes declaracions del ministre d'Hisenda, Cristòbal Montoro, qui va assegurar dimarts al Senat que, si la Generalitat finançava els serveis públics dels catalans, era "gràcies al Govern d'Espanya", que aportava tot el finançament. A l'afirmació de Montoro, Mas li va respondre que "si la Generalitat finança serveis públics és gràcies a l'esforç que cada dia fan els ciutadans de Catalunya produint, esforçant-se i pagant impostos, i de tots aquests impostos que paguen, n'hi ha una pila, tants com 16.000 milions d'euros que van fora de Catalunya i no tornen", segons informa l'Oficina del President de la Generalitat. Mas es va referir també a la llei d'acció exterior que vol aprovar el Govern espanyol i va indicar que "no hi ha llei que pugui parar el sentit comú, i la modernitat d'avui ens porta a estar en el món", per la qual cosa "seria absurd que quan identifiquem que la nostra sortida a la crisi és precisament sortir fora, ens limitessin".