La Generalitat calcula que la mobilitat funcional dels empleats públics d'un departament a un altre, o bé entre àrees d'un mateix departament, per cobrir les necessitats actuals de l'administració catalana, afectarà menys de mil funcionaris. Així ho va assegurar la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, durant una compareixença davant la Comissió d'Assumptes Institucionals del parlament català en la qual va remarcar que les retallades salarials aplicades pel govern català a interins i funcionaris havien evitat, en dos anys, 24.000 acomiadaments, i va garantir que el Govern no faria "acomiadaments massius".

Des que el Govern va aprovar el Pla d'ocupació per a la racionalització de l'organització i l'optimització del personal al servei de l'administració catalana, al març de l'any passat, el Govern ha analitzat quins departaments necessiten personal i a quins sobren empleats. Ortega va aclarir, en qualsevol cas, que les mesures de mobilitat es plantegen sobre un col·lectiu format per 20.374 empleats públics, el de caràcter tècnic i administratiu que treballa per als diferents departaments del Govern. D'aquests 20.000 empleats, Ortega dubta "que es mogui ni 1.000 persones", va dir, i fonts del seu departament van donar per fet que amb prou feines hi hauria casos de mobilitat geogràfica, sinó que pràcticament tots els canvis serien de funcions.

Les crítiques

La UGT de Catalunya denuncia la manca de negociació i transparència de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que en la Comissió de Seguiment del Pla d'Ocupació de l'Administració al Parlament no va lliurar ni una sola dada. El sindicat critica "l'actitud del Govern de la Generalitat de Catalunya en relació al Pla d'Ocupació que des del mes de març del 2012 està aplicant al seu personal". Des de l'inici del pla, l'únic que "ha fet l'Administració ha estat reduir la plantilla en 4.899 persones sense fer cap mena de diagnosi", tot i que el pla ho contempla, segons el sindicat. En canvi, "el nombre d'alts càrrecs s'ha incrementat en un 2,6%".