El Ple del Tribunal Constitucional (TC) va decidir ahir per unanimitat mantenir la suspensió de la resolució del 23 de gener del Parlament de Catalunya, que va aprovar la declaració de sobirania i del dret a decidir del poble de Catalunya. El TC entén que l'esmentada Resolució "versa sobre una qüestió de gran transcendència constitucional" així que, en analitzar els diferents interessos en joc, es va inclinar "a favor de la ratificació de la suspensió". El recurs presentat pel Govern contra la "declaració sobiranista" va ser admès a tràmit pel Ple del Tribunal el 7 de maig passat. En la seva providència, el Tribunal va acordar aleshores la suspensió automàtica amb efectes des del 8 de març, des del dia en que va quedar registrat el recurs en el TC.

El passat 7 de juny, els lletrats del Parlament de Catalunya van sol·licitar l'aixecament immediat de la suspensió, així que el Ple va haver de tornar a pronunciar-se abans que transcorreguessin els cinc mesos que la Constitució preveu com termini màxim inicial perquè l'Alt Tribunal ratifiqui o aixequi la suspensió de les disposicions o resolucions recorregudes. Pel Tribunal Constitucional, la impugnació del Govern a la resolució del Parlament, per la qual s'aprova la declaració de sobirania i del dret a decidir del poble de Catalunya, versa sobre una qüestió de gran relleu constitucional. I aquest fet és suficient, afegeix en la interlocutòria, "per inclinar el judici de ponderació" que, segons reiterada jurisprudència, ha de realitzar-se, en aquests casos, a favor de la ratificació de la suspensió acordada, durant el temps indispensable per a la resolució de la impugnació.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Artur Mas, va indicar que ja comptava amb la decisió del Tribunal Constitucional de mantenir la suspensió de la declaració de sobirania. "No em sorprèn, perquè és el Tribunal Constitucional", va remarcar. Ara bé, va garantir que malgrat tot, "el camí continua", tot recordant que de moment no hi havia cap pronunciament definitiu. En declaracions a Sao Paulo tot just abans de tornar a Barcelona, Mas va insistir que aquest pronunciament del TC estava "dintre del que es podria preveure que passaria", però no va voler anar més enllà a l'espera de conèixer millor el text del tribunal.

El referèndum

Mas va dir en una entrevista publicada pel diari brasiler O Estado de São Paulo que l'Estat espanyol "no respecta la llengua i cultura dels catalans". Mas, que va culminar ahir a São Paulo un viatge de sis dies al Brasil, va insistir en l'entrevista en la importància de la realització de la consulta d'autodeterminació a Catalunya. "És evident que una lectura restrictiva de les lleis no permet una consulta d'aquest tipus. Això és veritat. No obstant això, una majoria molt important de la societat catalana vol votar", va indicar, de manera que havia de tenir "dret" a fer-ho, segons el seu parer. Mas va dir que "el primer pas" perquè es realitzi la consulta era "dialogar i negociar amb l'Estat espanyol". Si la majoria dels vots era favorable a la independència caldrà "negociar amb l'Estat espanyol i amb la Unió Europea en quins termes es pot arribar a un Estat propi per a Catalunya", va apuntar.

El president de la Generalitat va asseverar que la resposta de Madrid fins ara havia estat "que no hi ha res per conversar", cosa que segons ell rebutjava la majoria de la societat catalana.

D'altra banda, Mas va qualificar d'"absolutament discriminatori, injust i arbitrari" l'actual repartiment dels recursos financers entre les comunitats, que situa a Catalunya "per sota de la mitjana". Mas es va refereix així a les dades sobre la liquidació del model de finançament que Hisenda ha transmès a la Generalitat, i que indiquen que el 2011 Catalunya va ser la tercera comunitat en aportació de recursos tributaris al sistema de finançament autonòmic, mentre va ocupar el desè lloc en recursos per càpita rebuts.