Protecció Civil manté la prealerta del pla Inuncat per les fortes tempestes que aquest dissabte a la tarda poden afectar diverses comarques del nord del país. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), els xàfecs podran deixar més de 20 litres en 30 minuts i anar acompanyats localment de calamarsa o pedra. Entre les dotze del migdia i les vuit de la tarda, les fortes tempestes seran possibles a vint-i-tres comarques catalanes: Segrià, Noguera, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Val d'Aran, Pla d'Urgell, Urgell, Berguedà, Alt Urgell, Segarra, Solsonès, Anoia, Bages, Osona, Ripollès, Cerdanya, Vallès Oriental, Selva, Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany i Alt Empordà.

L'alerta de diumenge s'amplia al prelitoral central

De cara a diumenge, l'alerta de l'Inuncat s'amplia a partir de les vuit del matí al Pirineu i Prepirineu, i de les dues de la tarda a les vuit del vespre a la meitat nord del país, on s'han afegit les comarques del Segrià, les Garrigues, la Conca de Barberà i el Baix Llobregat. Les pluges de diumenge a la tarda podrien afectar, també, a zones del litoral i prelitoral central de Barcelona.

Des de Protecció Civil es recomana molta precaució a la ciutadania a prop de lleres, rius i guals i en totes les activitats previstes a zones de muntanya i a l'aire lliure en general. En cas que les tempestes us sorprenguin, cal buscar aixopluc als punts més elevats i esperar que passi la tempesta, i sobretot evitar travessar guals, rieres, torrents i rius en general malgrat semblin portar poc cabal, ja que es poden incrementar de forma sobtada. Protecció Civil també recorda que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció i augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa.

34 m3 de sortida a l'embassament de Sant Antoni

Així mateix, es comunica que en base a les informacions facilitades per Endesa Generación i l'Agència Catalana de l'Aigua, continuen les maniobres ordinàries en algunes preses i, com a conseqüència d'aquestes, el cabal dels rius són superiors als habituals. Destaquen els 30 metres cúbics de sortida a l'embassament de Lleida, a la Conca del Segre, o els 34 metres cúbics a l'embassament de Sant Antoni de Talarn, a la Conca de la Noguera Pallaresa.