El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va garantir ahir que, hi hagi o no un nou protocol de relacions entre el PSC i el PSOE, el seu partit continuarà sent "coherent" i votarà el mateix "a Catalunya que a Espanya".

En la seva intervenció davant el Consell Nacional del PSC, Navarro es va referir així a la decisió que van prendre dissabte PSOE i PSC d'aparcar la revisió de les seves relacions i crear un comitè permanent de coordinació política, una solució que reconeix, per primera vegada, que PSC i PSOE es relacionen de manera "bilateral" ja que són "dos partits" diferents, va destacar Navarro.

El líder del PSC va admetre que "no ha estat possible" aprovar aquest nou protocol, però va garantir que de la mateixa manera que ha estat "tossut" per aconseguir que el PSOE fes seva una reforma federal de la Constitució, aconseguirà que es "compleixi" la resolució del congrés del PSC sobre les relacions amb el PSOE, que parla de tenir veu pròpia al Congrés en temes catalans.

"No hi ha cap secretari general de cap federació del PSOE que tingui més dret a defensar la seva terra que el primer secretari de PSC", va sentenciar Navarro.

El Comitè Federal del PSOE finalment no va abordar el nou protocol de relacions entre PSC i PSOE davant el rebuig que havia despertat en diverses federacions socialistes la possibilitat de deixar que el PSC tingués llibertat de vot al Congrés dels Diputats.

El febrer passat, els diputats del PSC al Congrés es van desmarcar dels seus companys del PSOE i van votar a favor de celebrar una consulta a Catalunya, cosa que es va traduir en una multa de 600 euros per a cadascun d'aquests diputats.

Navarro va recordar que el PSC participa en els òrgans executius del PSOE i en el seu congrés, i que en canvi el PSOE no té dret a participar ni en el conclave ni en l'executiva dels socialistes catalans, fet pel qual la relació es pot considerar "desequilibrada" des del punt de vista del PSOE.

"És una relació de lleialtat des del punt de vista de les idees i d'uns valors que compartim", va assegurar Navarro, que va remarcar que els socialistes a Catalunya són el PSC, "ningú més".

Aprovació gairebé unànime

El Consell Nacional del PSC va aprovar amb un 99,1% de vots el projecte de resolució que dóna suport a la proposta de reforma federal de la Constitució, acordada pel Consell Territorial del PSOE a Granada.

Encara que el sector crític del PSC "Agrupament Socialista", liderat per l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, s'inclinava per abstenir-se davant la votació sobre la reforma constitucional federal del PSOE, finalment no va plantejar cap polèmica per aquesta qüestió i el seu representant, Daniel Font, va optar per un to conciliador amb el líder del PSC, Pere Navarro.

No obstant això, ni l'alcalde de Lleida ni una altra dirigent crítica com l'exconsellera de Sanitat, Marina Geli, van assistir a aquest Consell Nacional extraordinari.