L'exalcalde de Lloret de Mar i diputat de CiU al Parlament Xavier Crespo va assegurar ahir que la sanitat pública no havia traspassat ni un sol euro a la seva empresa privada de salut. Aquest va ser l'argument que va utilitzar Crespo durant la seva compareixença al Parlament en la comissió d'investigació sobre la gestió sanitària. El diputat va opinar que si ell no fos polític no se l'hagués investigat durant tants anys. A més, va recordar que el Tribunal de Comptes espanyol el va absoldre. Un informe provisional no aprovat oficialment per la Sindicatura de Comptes apuntava que Crespo s'havia enriquit venent la seva empresa privada al consorci públic Corporació Salut del Maresme i la Selva.

Segons Crespo, ell sempre va dirigir una empresa privada, mai una pública, recordant que tant a ell com a tots els treballadors de Centres Mèdics Selva Maresme se'ls aplicava el conveni laboral de la sanitat privada. L'empresa de Crespo estava especialitzada en traumatologia i l'atenció mèdica a turistes estrangers. Aquest últim aspecte era un dels punts dèbils dels hospitals de Calella i Blanes, que tenien pèrdues.

L'any 2000, la Corporació Salut del Maresme i la Selva (CSMS) va adquirir l'empresa de Crespo i la seva dona, CMSM, i la va convertir en una filial privada d'un consorci públic, amb Crespo al capdavant. Mentre alguns partits polítics consideren que Crespo dirigia una empresa pública, el diputat de CiU ho va negar rotundament i va assegurar que ell va signar un contracte privat.

Sobre la conveniència que un consorci públic adquirís una empresa privada, Crespo va assegurar que la sanitat pública es va beneficiar de l'acord perquè van obtenir ingressos extra amb els turistes estrangers, deu anys abans que ho fessin alguns grans hospitals públics de Barcelona. Tot i així, va admetre que la part dedicada a la medicina estètica va generar pèrdues.

El diputat d'ICV-EUiA Marc Vidal li va recordar que l'empresa va tenir pèrdues tots els anys excepte un, quan va guanyar 5.000 euros. Crespo va explicar que els dirigents del consorci públic els van dir que el projecte es faria amb ells o sense, i per això van arribar a un acord.

Quan va accedir a l'alcaldia de Lloret el 2003 va preguntar al secretari municipal si era compatible amb seguir mantenint certa activitat mèdica, ja que molts pacients el requerien a ell personalment. Tant el secretari com el ple municipal ho van autoritzar. Crespo va explicar que durant aquell temps va seguir atenent pacients sense cobrar, ja que "eren pacients de tota la vida" i responia al seu compromís com a metge.

En tot cas, Crespo va lamentar que s'hagi tacat el seu honor i es va preguntar qui el repararà després que el 2010 el Tribunal de Comptes espanyol arxivés la investigació contra ell. Així, va assegurar que les investigacions contra ell havien estat simplement perquè era polític, però va assegurar que això no el desil·lusionava per seguir treballant com a parlamentari. "Qui netejarà el meu nom? Qui repararà el dany moral que he patit jo i la meva família? No val tot", va dir.

Més compareixences

L'últim en comparèixer va ser Albert Fernández Terricabras, president de la Corporació Salut del Maresme i la Selva, que va dir que sempre havia prioritzat "l'interès general" del Consorci i que va negar qualsevol tipus d'irregularitat. Al matí havien comparegut el síndic major de Comptes, Jaume Amat, que tot i que no era a l'institució quan es va redactar l'informe sobre Xavier Crespo, va admetre que no era habitual retirar un informe sense aprovar-lo, tot i que no en va voler donar detalls.

Pere Vallribera, exdirector general de la CSMS, i Núria Constants Macià, directora i gerent de la corporació i administradora única de Centres Mèdics Selva Maresme, van defensar la seva gestió i el paper de Crespo.