La Generalitat va confirmar ahir que l'educador social de Castelldans, a les Garrigues, que acollia nens tutelats detingut per pornografia infantil i presumptes abusos sexuals va passar 34 controls públics durant la tutela dels 14 menors que va acollir des del 1997.

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va assegurar en roda de premsa que, el 2007, l'acusat havia arribat a acollir fins a vuit menors i va assenyalar que, arran d'aquest cas, la Generalitat preveia incloure, a partir de setembre, un nou test patològic als acollidors per minimitzar els riscos de futurs casos.

"No vull parlar d'errors, encara. Si detectem algun error intern, parlarem amb totes les lletres i depurarem totes les responsabilitats", va asseverar Munté. Per això, el departament de Benestar Social i Família ha iniciat una expedient informatiu a la fundació que, com a entitat acreditada, feia el seguiment dels nens tutelats que tenia en acollida el detingut. Així, un cop estigui redactat l'informe, es valoraran canvis en els mètodes d'avaluació i control de les famílies que acullin menors d'edat perquè "aquest cas únic" no es torni a repetir.

El primer pas que farà la Generalitat serà introduir al setembre el test psicològic "MMPI2" que, si bé no és un mètode infal·lible per detectar possibles abusadors, segons Munté, permet "discernir patologies" i "minimitzar" possibles riscos.

Nou test

L'aprovació del test s'ha accelerat després del cas del pederasta de Castelldans, si bé, segons la consellera, Benestar i Família feia temps que estava avaluant l'entrada en ús d'aquesta prova en els processos d'acollida. Sobre la informació prèvia que la Generalitat tenia del detingut, Munté va explicar que el seu departament va rebre cada sis mesos els informes de control per part de la fundació.