La Guàrdia Civil va detenir ahir a l'arquitecte Jorge Batesteza i va registrar la seva casa i el seu domicili professional per un presumpte delicte de blanqueig de capitals, segons van informar fonts de la investigació. Efectius de la Guàrdia Civil de Barcelona van arrestar l'arquitecte, que va ser present en els registres efectuats al seu domicili, del carrer Santa Trinitat del Món, i al seu despatx particular, al número 6 del veí carrer Anglí de la capital catalana. L'arquitecte Jorge Batesteza va ser acusat per l'alcalde de Reus, Carles Pellicer (CiU), de cobraments injustificats per valor de 387.000 euros relacionats amb la construcció de l'hospital de Sant Joan de la localitat.

Per això, al juliol passat es va entrevistar a Reus amb la segona tinenta d'alcalde, Teresa Gomis, a qui va ensenyar la documentació que, segons el seu parer, justificaria aquests cobraments, encara que no li'n va lliurar. Batesteza hauria cobrat fins a 387.000 euros de l'ajuntament -a través de l'hospital Sant Joan, en una ramificació dels pagaments investigats del grup municipal Innova-. Però, malgrat que l'equip de govern (CiU-PP) va acusar el juny de l'any passat Batesteza d'aquests cobraments per uns treballs que no va efectuar, finalment el consistori no va presentar aquesta documentació al Tribunal de Comptes, malgrat que l'informe de l'interventor i del secretari de l'ajuntament de Reus així ho aconsellava, a l'espera de poder-se reunir amb Batesteza i comprovar la documentació.

Els contractes

Batesteza hauria cobrat 387.000 euros en factures presentades entre juny del 2007 i desembre del 2010 per contractes signats amb Innova en concepte d'"assessorament tècnic en la realització de les inversions que té projectades el holding d'empreses municipals en infraestructures de caràcter sanitari, en concret la construcció del nou hospital de Sant Joan". L'exdirector de l'Institut Català de la Salut i exgerent del grup municipal Innova, Josep Prat, va ser qui va signar el contracte amb l'arquitecte Jorge Batesteza.