El cas del Palau de la Música va centrar ahir una sessió de control del Parlament en la que l'oposició en bloc va demanar responsabilitats al president de la Generalitat, Artur Mas, qui confia en que no hi va haver finançament il·legal a CDC, però que va prometre actuar si en el judici es proven els indicis. L'última sessió de control del Parlament de l'actual període de sessions, en la que habitualment els grups pregunten l'executiu sobre la seva gestió, es va convertir en l'avantsala de la futura compareixença monogràfica del president de la Generalitat, Artur Mas, per donar explicacions del cas Palau el pròxim 31 de juliol.

Després de conèixer-se l'acte del jutge amb el qual tanca la instrucció del cas Palau de la Música assenyalant que CDC es va lucrar amb cinc milions d'euros de la constructora Ferrovial a canvi de concessions d'obres públiques, tots els grups parlamentaris, excepte CiU, van centrar les seves preguntes en aquest cas de presumpta corrupció. Els grups van fer les seves crítiques amb matisos, sent els més contundents PSC, PPC, ICV-EUiA i Ciutadans (C's), mentre que ERC va demanar que es garantís la transparència en la Generalitat i CiU va optar per preguntar per l'acció exterior de l'executiu.

El president català va garantir que serà "el primer" a actuar si el que de moment són indicis es converteixen en proves, i va dir que sempre estarà disposat a donar les explicacions que calguin, però va recordar que el procés judicial havia de seguir el seu curs i que encara calia celebrar un judici. Mas va afirmar que "creu" els responsables de finances del seu partit quan li asseguren "de forma clara i contundent" que "no hi ha cap finançament irregular de CDC".

Les comparatives entre els casos Palau i Bárcenas no van faltar a la sessió, sobretot quan va arribar el torn de la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho: "Aquí parlem d'un jutge que ha conclòs una instrucció, no d'un presumpte corrupte que està a la presó", va dir la dirigent popular en referència a l'extresorer del PP Luis Bárcenas. En el seu torn de rèplica, Mas, en un dels moments de més tensió del ple, va dir a la líder del PPC: "Quan parla de corrupció li falta una mica de sentit de la mesura, i no vaig més enllà per no ofendre-la personalment". Com la líder popular no va poder respondre a aquesta frase en l'hemicicle per haver-se esgotat el torn d'intervencions, posteriorment, en declaracions als mitjans als passadissos del Parlament, va replicar a Mas que "no ofèn qui vol sinó qui pot" i va lamentar que Catalunya tingui "un president de la Generalitat d'aquest nivell".

Més reaccions

Des de les files socialistes, el líder del PSC, Pere Navarro, va instar a Mas a donar explicacions sobre el cas Palau, perquè, va dir, els catalans "tenen dret a saber si és president de la Generalitat gràcies a una campanya pagada amb diners brut". Navarro va demanar al cap del Govern que CDC tornés els fons si es confirmava finalment que eren il·legals, al que Mas va contestar que en això Convergència "no fallarà". Per la seva banda, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, va preguntar a Mas si creia que encara tenia l'"autoritat" per a "liderar la regeneració democràtica".

El president de Ciutadans (C's), Albert Rivera, va advertir Mas que es no podia esperar a la sentència del cas per "assumir responsabilitats polítiques", així que el va reptar "a dir la veritat i assumir que ell és responsable o, si no, a assenyalar qui ho és".

Davant les crítiques, Mas es va agafar al fet que hi havia un procés judicial en marxa per no estendre's en explicacions sobre aquest assumpte, encara que va manifestar el seu desig que arribés el judici oral perquè estava convençut que es provaria llavors que no va existir finançament il·legal. Per desvincular l'executiu del cas, Mas va remarcar que des que era president no s'havia demostrat irregularitats en adjudicacions d'obra pública i va subratllar que "van acabar en res" les investigacions sobre les suposades comissions del 3% d'anteriors governs de CiU.