El titular del jutjat d'instrucció número 11 de Barcelona ha citat a declarar com a testimonis quatre dels sis mossos de la furgoneta Dragó-414 que han estat apartats per Interior de la unitat antiavalots per ocultar que el 14-N van disparar una salva prop d'on va ser ferida Esther Quintana. En un acte notificat ahir, el jutge també torna a citar el subinspector imputat en la causa, que comandava la unitat integrada per les tres furgonetes -la Dragó 40, la Dragó 403 i la Dragó 414- que van actuar més prop d'on Esther Quintana va perdre un ull en la vaga general del 14-N, segons la seva versió, al rebre l'impacte d'una pilota de goma disparada pels Mossos d'Esquadra.

Per contra, el jutge no cita per ara ni el caporal de la furgoneta Dragó 414, ni l'escopeter, el que obre la porta al fet que puguin ser requerits, bé com a testimonis bé com a imputats, una vegada que hagin comparegut els seus companys, que declararan en seu judicial el pròxim 30 de juliol.

Les novetats

En l'acte, el jutge recorda que en un informe inicial que li van enviar els Mossos s'especificava que la Dragó-40, en què anava el subinspector al comandament del comboi i l'escopeter imputats en la causa, encapçalava la comitiva policial per la Gran Via, abans d'arribar a l'encreuament amb passeig de Gràcia, seguida de la Dragó 403, i que tancant la formació figurava la Dragó 414, pel que aquesta era la que estava més allunyada de passeig de Gràcia.

El jutge subratlla que el subinspector imputat va sostenir en la seva declaració judicial del passat 8 d'abril que la Dragó 414 era la que estava més endarrerida i que no va veure si els seus integrants van baixar del vehicle policial, com sí van fer els de les altres dues furgonetes. A més, el magistrat remarca que en la seva primera declaració com a imputat, el subinspector imputat, que estava al comandament del comboi, va manifestar de forma reiterada que no va veure que la Dragó 414 els avancés i es posés en primer lloc. Per aquest motiu, el jutge cita a declarar de nou el subinspector imputat, perquè aclareixi el canvi de la versió policial.