El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, va assegurar ahir al Parlament que el president del grup turístic i sanitari Serhs, Ramon Bagó, va gestionar diners públics en benefici propi com a directiu del Consorci Sanitari de Catalunya (CSC). Va afirmar que Bagó és un "cas de llibre" de gestió dels diners públics des de l'àmbit privat i en benefici propi. Antifrau va lliurar a la fiscalia un informe on denuncia algunes adjudicacions i contractacions del CSC a Serhs per aquest motiu.

Daniel de Alfonso va ser molt dur en el cas de Bagó i el grup Serhs assegurant que s'ha "autocontractat" a ell mateix des de l'àmbit públic, "disposant de forma privada d'allò públic en el seu interès" perquè bona part de les adjudicacions del CSC es van fer a empreses del seu grup. En aquest sentit va afirmar que hi ha clars "conflictes d'interessos, incompatibilitats, negociacions prohibides a funcionaris, i gestió d'allò públic des de l'àmbit privat en benefici del privat".

Segons De Alfonso, Bagó hauria d'estar sotmès a la llei d'incompatibilitats públiques i a un control públic, perquè gestionava diners públics del Consorci. De Alfonso no va anar gaire més enllà però va admetre que la Generalitat no pot desentendre's totalment si hi ha hagut una mala gestió del Consorci, perquè en forma part, i tota la salut pública depèn del Govern. Així, va reconèixer que hi ha hagut "feblesa en el control intern" del CSC, i ho va atribuir al fet que "potser l'encarregat de controlar té interessos privats i si el control s'encarrega a un privat, ja s'ha vist què passa".

El director d'Antifrau va explicar que la seva oficina ha tramitat en l'últim any i mig onze casos, tots per iniciativa pròpia després de conèixer-los a través de la premsa. Entre aquests, destaca el de Serhs i el CSC, el de la Corporació de Salut Maresme-Selva, el de Sant Pau, el del SEM, el del Servei Català de la Salut, i el de l'Institut Català de la Salut. Alguns dels casos han quedat arxivats per falta d'indicis, altres estan en fase d'investigació i altres s'han conclòs i enviat a la fiscalia o s'han suspès perquè ja s'investiguen judicialment.

Bagó sempre ho ha negat

A principis del mes de juny, Bagó va declarar al Parlament que ell mai havia utilitzat la seva posició al CSC per obtenir contractes per la companyia Serhs. Aquest grup va obtenir entre 2002 i 2011 un total de 50,85 milions en contractes d'hospitals i consorcis finançats per la Generalitat però gestionats pel CSC. A més, una tercera part d'aquests contractes van ser fets sense cap concurs públic previ. El principal argument que van donar Bagó i la resta de persones vinculades al CSC -Francesc José María, ex secretari general de l'entitat i Jaume Raventós, ex director general entre 2004 i 2011- va ser que el CSC no decidia qui eren els que rebien els contractes. Raventós va defensar que Bagó, "sempre va mantenir una actitud irreprotxable".

Geli defensa la seva gestió

Precisament ahir, Marina Geli, exconsellera de Salut, va declarar en la comissió d'investigació del Parlament. Geli va defensar la gestió del tripartit negant que durant el seu mandat es gastés molt en sanitat i va denunciar que hi ha qui està interessat a desprestigiar el sistema sanitari català per "desmuntar-lo". L'exconsellera va insistir que "no es poden posar en qüestió els bons resultats que ha donat en els últims 30 anys" i va afirmar que la idea que en els set anys de govern tripartit es va gastar molt en sanitat "és falsa".