EN IMATGES.Immigrants desallotjats d'un dels assentaments del Poblenou sota l'atenta mirada dels Mossos d'Esquadra. Es calcula que fins a 300 persones vivien en dues naus del barri.Assemblea a l'església de Sant Bernat Calbó, situada al mateix barri, on una cinquantena d'immigrants desallotjats va tancar-se per passar la nit i exigir a l'Ajuntament una solució al seu problema.Objectes personals dels desallotjats a l'entrada de l'església.

Els Mossos d'Esquadra i la ?Guàrdia Urbana de Barcelona van desallotjar ahir en un ampli dispositiu els gairebé 300 immigrants sense llar que vivien en condicions de misèria en dues naus abandonades del Poblenou de Barcelona, mig centenar dels quals es van aixoplugar posteriorment en una església del barri.

Davant la imminència del desallotjament, molts dels immigrants que residien en les naus, la majoria d'origen subsaharià, ja havien optat per anar-se'n. Una jutge havia ordenat el desallotjament en considerar prioritari tornar la propietat de les naus a la recerca d'allotjament dels ocupants, la majoria immigrants sense papers.

Malgrat que el dia va començar amb nervis entre els ocupants de les naus, el desallotjament, enmig d'un ampli dispositiu policial, es va desenvolupar de forma pacífica i sense incidents.

Segons va informar l'Ajuntament de Barcelona en un comunicat, després del desallotjament del matí, el Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona va atendre 98 immigrants que vivien en les naus industrials, dels que 83 van acceptar l'oferta d'allotjament dels Serveis Socials.

El comissionat d'Immigració i Acció Comunitària de l'Ajuntament, Miquel Esteve, va subratllar que el consistori de Barcelona "atendrà i allotjarà a totes les persones vulnerables de l'assentament", per la qual cosa cap d'elles "dormirà al ras" i tindran l'allotjament garantit "fins que finalitzin el seu itinerari social".

Per contra, davant el que consideren una falta de concreció de les ajudes socials per part del consistori, una cinquantena d'immigrants va buscar aixopluc a l'església Sant Bernat Calbó, del barri del Poblenou, on el rector, Francesc Romeu, els va autoritzar a entrar, reunir-se en assemblea i passar la nit.

Els portaveus de l'Associació Solidària Contra els Desallotjaments i de l'Assemblea del Poblenou, Manel Andreu i Enrique Mosquera, van acordar amb el rector de l'església el caràcter temporal del tancament, el seu ús com a mètode de protesta i que els ocupants respectaran i mantindran el claustre en bones condicions.

"Això no és per dormir, és per lluitar per aconseguir un lloc digne on dormir", va declarar Mosquera.

Els portaveus van ressaltar que només poden acudir a l'església els immigrants que vivien en les naus del carrer Puigcerdà i Pere IV, ja que volen posar l'accent de la protesta a trobar una ràpida solució relativa al problema d'habitatge d'aquests.

L'acte pretén empènyer a l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, a que "compleixi amb la seva promesa" de no deixar a ningú al carrer i que les plataformes de suport als immigrants puguin "verificar si fa el que va prometre".

L'Associació contra els Desallotjaments i l'Ajuntament van creuar dades i declaracions des de la nit d'ahir, quan els primers van denunciar que el consistori només havia complert amb la promesa de trobar una llar per a les persones que pernoctaven en les naus amb quinze d'ells, mentre que des del consistori es va assegurar que ja han acollit a 137 persones des de gener.

De la seva banda, la Síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, va ressaltar que el desplegament policial per desallotjar les naus del Poblenou en les que vivien més de 300 immigrants ha superat en nombre el dels serveis socials, integrat per entre deu i dotze persones.

Vilà va indicar també que seguirà atentament el destí que els serveis socials donin a una dotzena de persones "altament vulnerables i afectades de malalties mentals i problemes d'addicció" que es trobaven a les naus aquest matí.

Vilà va explicar que, encara que des dels serveis socials de l'ajuntament s'ha atès determinades persones d'aquest assentament als últims dies, "s'ha deixat passar molt temps" per solucionar la situació de les més de 300 persones que vivien en les naus industrials abandonades del Poblenou.