"La transparència i la democràcia possiblement facin que, a desgrat de l'objectiu de dèficit, afrontem un escenari pressupostari". Aquesta és la reflexió que fa la secretària general d'ERC, Marta Rovira, al voltant dels comptes de la Generalitat per aquest 2013. Rovira va assegurar que els objectius de dèficit que fixarà l'Estat -probablement la setmana que ve- "no agradaran" als republicans, però es mostra disposada a negociar i aprovar el pressupost per garantir la "transparència" i el "control democràtic". La número dos dels republicans no descarta que, en cas d'arribar a un acord amb CiU, el Parlament aprovi conjuntament els comptes del 2013 i el 2014.

Tot i això, Rovira va explicar que les negociacions amb CiU sobre els pressupostos no han començat.

Ni republicans ni federació nacionalista han volgut fer hipòtesis pressupostàries amb objectius de dèficit que han variat durant l'any entre el 0,7% i l'1,3% del PIB. La setmana que ve, però, el Govern espanyol fixarà la xifra definitiva de sostre de dèficit per a les comunitats autònomes. La número 2 d'Esquerra està convençuda que aquesta xifra "no agradarà", però s'ha mostrat molt més oberta a aprovar els comptes del que fins ara ho havia estat ERC.

La tramitació parlamentària i el control democràtic que això suposa és un dels motius pels quals Esquerra estaria disposada "a fer uns pressupostos 2013 el més ràpidament possible". "D'aquesta manera es coneixerien les prioritats de despesa i inversió del Govern", reconeix Rovira que, tot i això, no es penedeix del fet que ERC s'hagi mostrat inflexible fins ara amb la pròrroga pressupostària. "Estem convençuts que esperar ha estat beneficiós pel nostre país. Ha comportat passar d'un 0,7 a un 1,3 de dèficit, aproximadament una rebaixa en 1.000 milions de les retallades imposades pel Govern espanyol".

La situació és ara diferent. El sostre de dèficit es coneixerà en breu i el Govern no tindrà més marge de negociació amb l'Estat sobre aquest tema. Una de les condicions que posa ERC a l'hora de negociar els pressupostos és la "transparència", és a dir, definir clarament les prioritats de l'executiu i explicitar quina és la responsabilitat del Govern espanyol a l'hora de determinar la xifra total del pressupost de la Generalitat. Segons ella, Catalunya no hauria d'afrontar cap retallada si no patís el dèficit fiscal que pateix i el sostre de dèficit fos equitatiu entre les administracions.