El president de la Generalitat, Artur Mas, es va comprometre ahir que Catalunya sigui líder en transparència a través, en gran part, d'un nou portal web amb el qual es podrà accedir a dades de contractació pública i retribucions dels alts càrrecs dels ens públics, entre una altra informació.

A 48 hores de comparèixer al Parlament pel Cas Palau, Mas va assenyalar que en el rànquing d'índexs de transparència de les Comunitats Autònomes, Catalunya, situada al mig de la taula, "no estava ben posicionada" i ara "vol estar al capdavant de tots". El web recull ja algunes de les premisses de la llei de transparència que s'està tramitant al Parlament, perquè el Govern "s'avança a la pròpia iniciativa", va dir.

El cap del Govern espera que aquest portal contribueixi a "restablir la bona imatge" de la política i les institucions, malmesa per diversos casos de presumpta corrupció. Mas va afirmar que, amb aquest web, Catalunya compleix amb 78 de les 80 recomanacions dels indicadors de l'organització Internacional Transparency, organització que treballa en més de 100 països per recomanar mesures que minimitzin casos de corrupció. A més d'aquests 80 indicadors, el Govern n'ha afegit 63 de motu propio, amb la qual cosa, segons Mas, la Generalitat és "l'administració que més lluny va", a l'espera encara d'aprovar dues mesures més en pocs mesos: el Codi Ètic del Govern i la publicació d'informació sobre contractació menor (menys de 18.000 euros). Mas va presentar personalment el portal "transparència.gencat.cat" al Palau de la Generalitat a dos dies de la seva compareixença al Parlament per donar compte del cas Palau de la Música, una trama de comissions presumptament irregulars per adjudicació d'obra pública que esquitxa al seu partit, CDC. No obstant , el president va desvincular els dos fets i va recordar que es va comprometre fa uns mesos a presentar abans del fi de juliol algunes de les 51 iniciatives contra la corrupció.

En el web, que ja està actiu, figuren les dades de tots els organismes de la Generalitat així com altres ens dels quals és part majoritària, mentre que la resta d'institucions amb alguna part pública, així com lobbies i entitats subvencionades, queden fora, encara que si aquestes volen es poden sumar a la iniciativa. Així, el president de la Generalitat confia que en els pròxims mesos també se sumin altres institucions catalanes com el Parlament, universitats i altres institucions que no siguin íntegrament de la Generalitat.

Segons Mas, el web permet sol·licitar informació sobre contractes amb la Generalitat per import superior a 18.000 euros, sense necessitat d'acreditar "interès legítim" en el procés de contractació i únicament omplint un formulari amb les dades del DNI. També s'inclouran al web les retribucions d'alts responsables de la Generalitat que tinguin funció directiva que són càrrecs de confiança.

No obstant això, aquestes persones, que Mas va xifrar en unes 700, hauran de donar abans la seva aprovació a què es publiquin les seves retribucions per no vulnerar la llei de protecció de dades. Quan un d'aquestes persones abandoni el seu càrrec també es publicarà en el web la variació del patrimoni respecte a la data de la seva contractació i una justificació.