El "pare" de la Constitució Miquel Roca Junyent va considerar ahir que la Llei de Consultes que elabora el Parlament "és plenament constitucional" i que, encara que l'actual Tribunal Constitucional pugui dir el contrari, la seva opinió "no em mereix cap respecte" des de la sentència de l'Estatut.

Miquel Roca es va referir a l'actual TC en el transcurs de la seva compareixença davant la Comissió d'Assumptes Institucionals (CAI) del Parlament, que debat el projecte de Llei de Consultes Populars per vies diferents dels referèndums.

Roca va recordar que, en un moment com el present en què els partits i institucions són qüestionats per una part important de la ciutadania, "hi ha una tendència clara de les democràcies occidentals a afavorir qualsevol mena de consulta o de mecanisme de participació ciutadana".

"Hi ha un desig que els ciutadans siguin consultats amb més freqüència que cada cert temps amb motiu d'unes eleccions", va apuntar Roca, i "ja que es demanen noves formes de participació, és evident que un projecte de llei de consultes per vies diferents als referèndums està totalment justificat".

Segons Miquel Roca, el text del projecte de llei respecta el requisit de diferenciar el cens del que s'utilitza a les eleccions i referèndums, i "on es poden centrar les discrepàncies és en el marc competencial" ja que avui dia "hi ha moltes administracions que s'interfereixen".

Va recalcar, en aquest sentit, que amb la Constitució a la mà, "estic plenament convençut de la constitucionalitat de la Llei de Consultes, però també tinc la impressió que el TC actual dirà tot al contrari del que dic jo", encara que, va advertir, "no em mereix cap respecte la seva opinió".

Segons Miquel Roca, "des de la sentència de l'Estatut català no em puc creure res del que digui aquest tribunal, i tot és opinable per descomptat, però jo vaig participar en la redacció de la Constitució espanyola, així que em sembla que sé de què parlo".

Va indicar també que "encara que una llei com aquesta no hauria escandalitzat el TC que va declarar inconstitucional la LOAPA fa alguns anys, un tribunal com l'actual ho dubto".

Roca va precisar que la seva intenció no era menysprear el TC, els membres del qual, va matisar, "em mereixen tot el respecte personal, però no així el seu posicionament col·lectiu".

Abans de concloure la seva intervenció al Parlament va aprofundir en les seves crítiques al Constitucional i es va preguntar: "Com es pot respectar un TC que tolera que articles idèntics o gairebé idèntics que ha declarat inconstitucionals en l'Estatut de Catalunya segueixin vigents a Andalusia i altres comunitats?".

En la mateixa comissió del Parlament, el director de l'Institut d'Estudis Autonòmics, Carles Viver Pi-Sunyer, va proposar ahir un redactat més obert i flexible de la Llei de Consultes que permeti canviar en cada convocatòria els grups i edats als quals va dirigida