ERC passa per davant de CiU en intenció de vot directe segons el baromètre de juliol del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) de l'Estat. L'ascens de la formació independendista continua, segons va revelar ahir, en superar el partit iderat per Artur Mas per gairebé mig punt percentual.

ERC seguiria retallant la distància amb CiU també en unes eleccions espanyoles si avui se celebressin els comicis. Sense passar per la "cuina", ERC també és la formació catalana que rep més suports pel que fa a la simpatia: un 2,2% dels enquestats declaren estar a favor dels republicans en les respotes espontànies, mentre que només un 1,4% ho fan en el cas de CiU.

Pel que fa a la intenció de vot estimada, ERC rebria un suport del 2,3% respecte del 3,1% de CiU. En relació amb l'últim baròmetre del mes d'abril, ERC tindria 3 dècimes més de suport (2% a l'abril), mentre que CiU en tindria 3 menys (3,4 a l'abril).

La caiguda de CiU encara es veu més clara si es comparen els resultats del CIS amb els resultats de les últimes eleccions generals, de l'any 2011. Així, la candidatura liderada per Josep Antoni Duran i Lleida arribaria a perdre més d'un punt respecte del 4,17% que va obtenir als comicis del 2011, mentre que ERC obtindria més de dos punts més respecte de l'1,05 obtingut per Alfred Bosch el 2011.

En el baròmetre de juliol del CIS també es reflecteix que el PP perd 12,1 punts en intenció de vot respecte les eleccions del 2011 i obtindria un 32,5% dels sufragis, mentre que el PSOE perdria un 1,5%, fins al 27,2%.

L'ascens d'IU i UPyD

L'enquesta també posa de manifest el creixement d'Izquierda ?Unida, que passaria del 6,9% a l'11,5% en intenció de vot. També remarca que que UpyD quasi doblaria resultats, del 4,6% del 2011 al 8,8%. D'altra banda, cap dels líders polítics al Congrés aprova i la nota més alta és un 4,12 per a Rosa Díez (UPyD).