El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va instar ahir el Govern català a plantejar-se "baixar impostos" el 2014 o, com a mínim, a no apujar-los més per afavorir la recuperació de la demanda interna i de l'economia catalana.

Valls va opinar que el repartiment dels objectius de dèficit que fa l'Estat és discriminatori per a les comunitats de l'arc mediterrani, com Catalunya, però va alertar al mateix temps de les conseqüències negatives de l'augment de la pressió fiscal a Catalunya.

"Pensem que allò que s'haurà de fer és baixar impostos. Que hi hagi diners en mans del consumidor és un dels aspectes claus per solucionar el problema de la demanda interna", va assegurar Valls en al·lusió a 2014.

En aquest sentit, creu que el Govern no hauria de tornar a implantar l'impost de Successions i que, si no es planteja baixar impostos, quan menys hauria d'intentar introduir "incentius fiscals" en impostos com el d'Actes Jurídics Documentats o en el de Transmissions Patrimonials, que el Govern va augmentar i que graven, per exemple, la compravenda d'habitatges de segona mà.

Tot i que Valls va evitar fer propostes concretes,va recordar que la Generalitat té competències sobre el tram autonòmic de l'IRPF i sobre alguns impostos cedits, pel que considera que l'executiu català potser hauria d'analitzar aplicar aquestes rebaixes sobre una "cistella" d'impostos.

En qualsevol cas, la Cambra de Comerç de Barcelona entén la situació de les finances de la Generalitat i comenta que tot "dependrà de la disponibilitat" de recursos.

En els últims mesos, la Cambra de Comerç barcelonina ha reivindicat per a la Generalitat un dèficit equivalent a un terç del total concedit a les administracions espanyoles, per no endarrerir encara més la recuperació de l'economia catalana, i va alertar que el dèficit d'inversions del Estat a Catalunya té una correlació directa amb el seu dèficit fiscal.

Respecte al dèficit de 2013, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va considerar "decebedora" la decisió del Govern central d'atorgar a Catalunya un sostre de dèficit de l'1,58 %, però va eludir pronunciar-se sobre si el govern català hauria de prorrogar els comptes o bé fer pressupostos per a aquest any.

Això no obstant Valls creu que la Generalitat ha de "començar a reduir a partir de 2014" el seu deute i afrontar retallades "amb cura".