El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Miquel Vilardell, va alertar ahir que hi haurà "tensió i conflicte" si es retalla més en sanitat, i per això va demanar la Generalitat que no apliqués més ajustos ni a la cartera de serveis ni en els salaris dels professionals.

"Si toquem aquestes dues partides hi pot haver problemes. La Generalitat ha de treure partides d'altres departaments i no tocar més el de Salut perquè, d'altra manera, estarem en una situació de risc i conflicte", va considerar Vilardell en declaracions als periodistes a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que se celebra fins al dia 22 a Prada de Conflent.

Els salaris

Vilardell va explicar que els treballadors de la sanitat patien ja les retallades tant des del punt de vista econòmic com en el desenvolupament del seu treball quotidià, una cosa que creava "una tensió especial". "Esperem que amb la pròrroga pressupostària no hi hagi més retallades en sanitat. El nostre temor és que n'hi hagi, perquè no podem baixar més", va subratllar. D'altra banda, i preguntat per si avala la reestructuració de l'Institut Català de la Salut (ICS), va afirmar que sí, sempre que això no representés la creació d'organismes nous i, en canvi, permeti donar més autonomia de gestió als centres hospitalaris.

Al costat de Vilardell, va participar en una conferència a la Universitat Catalana d'Estiu el director general de Planificació i Investigació en Salut de la conselleria, Carles Constante, qui va subratllat l'esforç realitzat pel sector sanitari, alhora que va advocar per buscar "noves línies i vies" amb vista a l'elaboració dels Pressupostos de 2014.