El portaveu del PPC en el Parlament de Catalunya i president d'aquest partit a Girona, Enric Millo, va instar els polítics que es mantinguin al marge d'una iniciativa com la cadena humana programada per a l'11 de setembre, que considera que correspon a la societat civil.

Millo va deixar clar el seu "total respecte per qualsevol iniciativa que provingui de la societat civil", encara que discrepa "profundament" dels objectius independentistes que persegueix, i defensa que es garanteixi la seva viabilitat "amb total llibertat".

Malgrat això, al portaveu popular li sembla "nefasta la ingerència del Govern i d'alguns polítics a la societat civil" i "l'intent de manipulació i utilització sectària que alguns partits o alguns dirigents polítics, i especialment alguns membres del Govern, pretenen fer d'aquesta iniciativa".

"Crec que el futur dels catalans no es construeix amb cadenes, la història ens ha parlat de que no són símbol de llibertat, tot al contrari", va afegit Enric Millo, qui considera que l'11 de setembre és un dia per celebrar per tots els catalans i no per "generar més divisió i fins i tot odi entre les persones". Millo creu que seria "bo que el Govern es mantingués al marge", una cosa que creu "necessària per a la salut democràtica".

El president del PPC de Girona va viure amb "sorpresa" la decisió del seu homòleg en el PSC, Joaquim Nadal, de presidir la taula pel dret a decidir de la mà del convergent Carles Puigdemont, que ha generat malestar en el si dels socialistes. "Fa la impressió que, possiblement, la seva sortida de la primera línia política no s'ha fet tal com ell hauria preferit", va indicar Millo, que va subratllar que Nadal "mai" no havia expressat aquest posicionament nacionalista, "però possiblement s'ha apuntat a la moda".

Millo no preveu que UDC es plantegi trencar amb CDC arran del missatge sobiranista, opció que només considera viable "a partir del moment en què CiU decideixi fer front comú polític amb ERC". "Aquí es podria produir una situació difícil de pair per part d'un partit que mai s'ha qualificat independentista, encara que hi ha un moviment intern a UDC que també es posiciona a favor de la sortida d'Espanya", va indicar el portaveu popular.

Des d'Unió Democràtica, Joana Ortega es va voler manifestar sobre la Via Catalana i va afirmar que s'ha de "buscar la suma" i aglutinar el "màxim de voluntats" perquè la cadena humana sigui un "èxit", i va alertar que en cas contrari serà un "fracàs de país".

La vicepresidenta del Govern, a més, no creu que els consellers hagin de participar en la Via Catalana "com a govern en pes", i va augurar que es donarà llibertat.

També des d'UDC, Antoni Castellà, el secretari d'Universitats i Recerca, va evitar opinar sobre si el líder del partit, Josep Antoni Duran i Lleida, ha de participar en la Via Catalunya. Es va limitar a apuntar que "és una decisió personal d'ell mateix". Castellà, que es trobava a la Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent, va anunciar que ell sí que participarà a la via.

Mentrestant, Millo va defensar la voluntat del Govern d'Espanya d'evitar "problemes de convivència", però dubta que la Generalitat, influïda per ERC, tingui una "autèntica voluntat de diàleg". "Fa la impressió que hi ha una ruta marcada amb un únic objectiu, que és la separació, i tota la resta són maneres de legitimar que aquesta ruta es produeix pels canals legals adequats", va subratllar Millo, qui considera "una mica ridícul" que el president català, Artur Mas, s'hagi dirigit a l'espanyol, Mariano Rajoy, a través d'una carta.

Davant de la corrent sobiranista, Enric Millo recorda la recent inauguració de nous trams de carretera a Girona i Tarragona per part de la ministra de Foment, Ana Pastor, encara que sense la presència del conseller Santi Vila, del que assenyala irònicament que "igual estava preparant la cadena".

Més declaracions

Igual que va fer Ortega, altres polítics també es van manifestar i van expressar els seus desitjos que la cadena sigui un èxit. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va explicar ahir que ja té presa la decisió sobre la seva participació en la Via Catalana, però no va voler revelar-la de moment a l'espera de la reunió del Consell Executiu del proper dimarts. En tot cas, va desitjar que la cadena sigui un èxit perquè demostrarà, va dir, que el país és viu.

El secretari general de Ciutadans, Matías Alonso, va criticar aquest dijous al Govern per prioritzar la ruptura amb Espanya amb la Via Catalana enlloc de lluitar contra la crisi. En un comunicat, va lamentar que una de les prioritats de l'executiu sigui, va dir, l'èxit de la cadena humana i la llei de consultes, "mentre la crisi colpeja la comunitat amb la destrucció de més de 567.000 llocs de treball en sis anys".