Catalunya, tot i ser la comunitat autònoma que rep més turistes, està per sota de la mitjana pel que fa a despesa i és que els turistes que vénen a terres catalanes es gasten 860 euros de mitjana, per sota dels 942 de la resta d'Espanya. La Comunitat Autònoma rep el 22,6% dels turistes estrangers. Només en el mes de juny, els turistes estrangers han realitzat a Catalunya una despesa de 1.539 milions d'euros, que creix un 9% respecte un any abans.

Els resultats de l'enquesta de despesa elaborada per l'Institut d'Estudis Turístics (IET) es fonen amb els nivells encara millorables del nombre de viatgers i caracteritzen al turisme estranger com un potencial per explotar. Només en el mes de juny, el turisme estranger ha gastat a Catalunya 945 euros de mitjana i 125 euros per dia.

Dels països de procedència, Estats Units i Rússia són els que gasten més a Catalunya. Aquest any, concretament, ha crescut un 2,1%. La despesa diària, però, es contrau un 7,1% amb relació a un any abans. Si s'observen les dades del primer semestre de 2013 hi ha alguna variació ja que la mitjana de despesa baixa a 860 euros. Ara bé, creix un 4,2% respecte l'any anterior.

Segons l'estudi, els diners que van deixar les visites foranes en el conjunt del país de gener a juny d'aquest any va créixer un 6,6% fins a totalitzar 24.416.000 d'euros. La mitjana nacional de desemborsament relatiu per turista, 936 euros, està per sobre de la mitjana catalana, però el repartiment brut per autonomies posa a cadascú al seu lloc: Catalunya al capdavant, amb 5.730 milions, i a continuació Canàries (5.329 ), Balears (3.681) i Andalusia (3.541). A nivell estatal, els viatgers britànics i alemanys són, per aquest ordre, els primers en desemborsament brut i els russos, els que més gasten per cap i els que més han crescut aquest any.

Ara bé, la gran majoria d´aquests vénen a Catalunya i és que aquesta és la primera comunitat amb més visitants internacionals. En total rep el 22,6% dels turistes que vénen a Espanya, seguida per Canàries, amb un 21,4% i les Illes Balears, a més distància amb el 14,2%. A més, l'àmbit en què els turistes s'han gastat més diners és en el transport (29,4%), que ha crescut un 12,6% respecte l'any passat a Catalunya.

Tenint en compte que a aquestes xifres els falta la major part de la temporada alta estiuenca, Catalunya va camí de millorar el rendiment econòmic del seu turisme internacional. Al tancament de 2012, 6.880.300 turistes van venir al país mentre que amb el que portem d'any ja s'ha arribat als 7.168.400 turistes.

Aquestes dades mostren que el turista internacional actua com a salvavides del negoci turístic a tot el país. El visitant exterior, el que encara té diners per gastar, és el que tira d'un sector molt necessitat d'un flotador que contraresti l'enfonsament del consum intern, tant de Catalunya com de l'Estat Espanyol.