Catalunya inicia el curs 2013-2014 el dia 12 amb 20.674 alumnes més i amb 63.962 docents, la mateixa plantilla que el curs anterior, que hauran d'afrontar projectes ambiciosos com una auditoria pedagògica a centres que concentren fracàs escolar i un pla intensiu de millora a primer d'ESO. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va informar ahir en una roda de premsa de més de dues hores de totes les novetats del nou curs, en què està previst tancar 73 aules de P-3 de centres públics i 57 d'escoles concertades. El tancament de les línies de P-3 en algunes escoles, com la de Can Montllor, de Terrassa, ha causat múltiples protestes dels pares i mares d'alumnes, defensades en alguns casos pels consistoris, en considerar que es condemna aquests centres a la desaparició progressiva.

En el seu conjunt, tot i això, el nombre de classes en el sector públic augmenta en 275 i 12 a l'escola concertada, segons va assegurar la titular d'Ensenyament.

Per primera vegada, les quatre diputacions catalanes realitzaran aportacions econòmiques per abonar en part o en la seva totalitat la subvenció que la Generalitat atorga a les guarderies municipals, segons va anunciar la consellera. Les ajudes de les diputacions, en quantitats "importants" però que no va precisar Rigau, juntament amb l'alentiment d'uns onze nous edificis escolars, el tancament de grups (classes), el sou més baix dels docents que realitzen substitucions (cobren el 85% del salari) així com l'"obsessió per l'optimització" permetran a Ensenyament tirar endavant el curs amb el pressupost prorrogat.

A més, Rigau va reiterar la seva voluntat que "amb vista al curs 2013-2014 tot alumne amb privació alimentària tindrà beca menjador", i va indicar que les subvencions s'atorgaran fins al 100% del cost del menjador en els casos "més difícils". Pel que fa a la plantilla de docents de l'escola pública, la consellera va informar que es mantenia respecte al curs anterior en 63.962 places (33.947 en Infantil i Primària, 27.086 en Secundària i 2.929, en uns altres ensenyaments) i que s'han cobert totes les jubilacions, 1.635. Un total de 2.245 docents que van treballar el passat curs amb la categoria de substitut passaran aquest any a ser interins, amb què cobraran el cent per cent del sou.

Nova iniciativa

La consellera va anunciar un pla intensiu de millora per als alumnes del primer curs d'ESO amb dificultats en l'aprenentatge, que preveu tretze hores d'horari lectiu en lloc de les nou actuals que es dedicaran a llengua catalana, llengua castellana i matemàtiques. Uns 4.100 alumnes de primer d'ESO que assisteixen a centres públics necessiten aquest reforç, que podran rebre en grups flexibles amb una metodologia personalitzada, segons va indicar la consellera. En la mateixa línia d'intentar reduir el fracàs escolar, el departament impulsarà auditories pedagògiques en 96 centres de primària catalans, que concentren més d'un 30 % d'alumnes en el nivell baix dels resultats de les proves de sisè de Primària en català, castellà i matemàtiques.

Són uns 8.000 alumnes, segons dades facilitades de la consellera, que presenten baixos resultats i en els centres dels quals s'actuarà de forma "singularitzada", amb una anàlisi integral del mateix, del context, dels resultats acadèmics, recursos docents i metodològics i dels seus projectes pedagògics i de direcció. "Es tracta -va explicar- d'evitar la cronificació" del fracàs en determinades zones, "creant valor públic i oportunitat".