El president català i líder de Convergència, Artur Mas, va reafirmar ahir el seu compromís davant el Consell Nacional del seu partit, CDC, de celebrar el 2014 una consulta d'autodeterminació sota "un marc legal", que estigui "acordada per l'Estat o com a mínim tolerada per l'Estat".

Davant els quadres del seu partit en el Consell Nacional de CDC, reunit a Bellaterra, Mas va dibuixar el seu "camí" o full de ruta: acordar abans de final d'any i amb el màxim consens possible la data i la pregunta o preguntes de la consulta, celebrar aquest referèndum el 2014 sota un marc legal estatal o català i, "si se'ns nega la veu i el vot", unes eleccions plebiscitàries que equivalguin a una consulta d'autodeterminació.

Mas va fer aquestes afirmacions també en castellà, per intentar evitar interpretacions "simplistes i interessades" que podrien posar en dubte la seva voluntat de celebrar una consulta el 2014, un idioma poc habitual en un Consell Nacional de CDC i que ha tingut per objectiu els mitjans de comunicació d'àmbit estatal.

En tot cas, Mas va rebre una forta ovació dels quadres del seu partit quan, a l'inici del seu discurs, va confirmar la seva voluntat de celebrar la consulta el 2014, després que aquesta setmana parlés d'eleccions plebiscitàries el 2016.

Després de conèixer-se la seva reunió secreta el passat 29 d'agost a La Moncloa amb Mariano Rajoy, Mas va recordar ahir que efectivament contempla celebrar unes eleccions plebiscitàries, però només "com a últim recurs" i si l'Estat impedeix la possibilitat de celebrar la consulta el 2014.

"Malgrat que ho intentarem dins del marc legal el 2014, si ens posen contra les cordes i se'ns nega el dret a tenir veu i vot, el president de la Generalitat de Catalunya usarà l'últim recurs que són unes eleccions", va apuntar Mas.

Però Mas va posar èmfasi, després de veure's amb Rajoy, en "apel·lar a les institucions de l'Estat" per poder celebrar de forma "civilitzada" un referèndum el 2014: "La consulta es farà el 2014, acordada amb l'Estat o com a mínim tolerada per l'Estat; aquest és el camí".

Mas va aprofundir sobre les últimes polèmiques que "no ens hem de perdre en l'estètica de les paraules perquè sinó no ens entendrem; si posem l'accent en conceptes i pensem, ens podem entendre, i ho hem de fer usant un llenguatge pla".

En aquest sentit, Mas va establir de forma pedagògica els paràmetres que considera que són bàsics a l'hora de dur a terme el procés per poder celebrar la consulta al llarg de l'any vinent, tal com té establert.

"Des d'avui i fins a finals de 2013 es posarà data i s'establirà la pregunta o preguntes que s'hauran de plantejar tal com està acordat", ha apuntat Mas, que ha estat quan ha arrencat un aplaudiment per part dels presents.

"S'ha de fer i ens convé el màxim consens possible i una màxima majoria parlamentària possible, i qui no comparteixi això ens trobarà al davant", va afegir.

Va remarcar que la consulta se celebrarà al llarg de l'any vinent 2014 i va afegir que es farà en un "marc legal", on contemplen fins a quatre opcions que depenen directament de l'Estat més una cinquena via legal estrictament catalana, que és la Llei de Consultes en tràmit parlamentari.