Gustavo Shanahan, un empresari argentí soci de Jordi Pujol Ferrussola, assegura que el fill de l'expresident català va invertir 12 milions de dòlars (uns 9 milions d'euros) al port de Rosario, a l'Argentina, provinents de tres paradisos fiscals, Suïssa, Andorra i Panamà.

En declaracions al diari El Mundo, Shanahan assegura que el fill de Pujol i ell van adquirir, mitjançant compra de particions i ampliacions de capital, el 70% de les accions del port de Rosario entre el 2005 i el 2009.

Per fer-ho, van fer servir una societat conjunta radicada a Espanya, Inter Rosario Port Services, situada a l'avinguda Roma de Tarragona, en la qual, segons explica Shanahan a El Mundo, també es va incorporar la dona de Pujol, Mercè Gironès.

"Jordi Pujol Ferrussola va posar de cop 12 milions de dòlars al port de Rosario procedents de tres paradisos fiscals: Suïssa, Andorra i Panamà", assegura el soci de Pujol durant 8 anys, i afirma que ho va fer a través d'un gestor britànic, Herbert Arthur Joseph Rainford Towning, especialitzat en la creació d'estructures societàries fiducidàries en paradisos fiscals.

Shanahan explica que Pujol Ferrussola "invertia els diners per transferències que anaven a parar a comptes de diverses compa?nyies al Panamà i es monetitzaven en una casa de canvi" i que llavors "els diners entraven al port com si res". Assegura, però que "aquests diners no apareixien als balanços". Afirma l'empresari que la comptabilitat oficial "registra pèrdues. Els balanços estan certificats davant de notari, santificats... però no reflecteixen els diners que entraven". A més d'aquesta injecció de diner negre, segons Shanahan, "Jordi va afegir tres milions en blanc en una ampliació de capital per mantenir les seves accions", uns ingressos que sí que apareixen als balanços.

Conclou el soci de Pujol Ferrussola que "per als argentins, els Pujol són com els Perón", és a dir, "que van ser els amos de tot durant 25 anys". La vinculació entre l'empresari de Rosario i Jordi Pujol Jr. s'hauria acabat, segons el rotatiu, la tardor del 2012, quan Shanahan va vendre el negoci a l'empresa d'oli Vicentí, fart de les disputes amb el català.

Segons el diari, aquest testimoni concordaria amb el de l'exparella de Pujol Ferrussola, Victòria Álvarez, quan va assegurar davant del jutge Ruz que el testaferro que movia els diners de la família de l'expresident era "un broker londinenc anomenat Herbert".