El projecte del magatzem subterrani Castor, ara paralitzat per la possible generació de 420 terratrèmols en un mes, es va construir en el marc d'un acord pel qual el Govern haurà de pagar 3.789 milions d' euros a la companyia Escal UGS fins l'any 2038, segons dades facilitades per fonts pròximes a l'empresa. Tal com va confirmar el Ministeri d'Indústria, aquests diners procediria de la taxa amb què grava el Govern la factura del gas com a part dels "costos del sistema gasista", la qual cosa implica que la inversió d'aquesta reserva de gas estratègica ha de ser pagada pel contribuent.

Malgrat això, Indústria no va poder respondre qui assumiria el cost d'aquesta infraestructura de 1.536 milions en el cas que els informes de l'Institut Geogràfic i l'Institut Geològic concloguessin que la instal·lació ha de clausurar pel risc de terratrèmols. De moment, el mateix ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ja ha admés que les primeres conclusions dels informes dels dos instituts apunten que hi ha una "alta probabilitat" que els sismes hagin estat provocats per la injecció de gas.

Davant d'aquest escenari Indústria tampoc s'aventura a descartar el tancament de la planta, tal com ja ha aconsellat un sector dels científics experts en geologia i sismologia. D'una manera o altra, la instal·lació es va construir amb totes les autoritzacions ambientals del Govern, que es va comprometre a compensar Escal UGS per una inversió total de 1.536 milions d'euros destinada a una reserva estratègica capaç d'emmagatzemar un bilió de metres cúbics de gas, quantitat suficient per cobrir el consum nacional durant 50 dies. L'objectiu és tenir disponibilitat de gas en casos d'emergència o poder regular el preu i l'oferta i la demanda amb la utilització d'aquesta reserva en determinats períodes. Segons l'acord signat pel Ministeri d'Indústria, finalment el Govern acabaria pagant a l'empresa 3.789 milions d'euros "constants" -terme que en economia s'utilitza per definir el valor de la divisa adaptat a la inflació que pugui patir en períodes futurs. D'aquesta manera, l'acord estima que el pagament total de l'Estat espanyol a Escal UGS haurà estat de 4.936 milions d' euros l'any 2038. Tanmateix, aquesta xifra equivaldria aproximadament als esmentats 3.789 euros "constants" si es té en compte la depreciació que haurà experimentat el valor dels diners el 2038 a causa de la inflació.

Inversió i manteniment

El pagament pactat per Reial Decret pel Govern amb la companyia Escal UGS inclou la devolució de la inversió a l'empresa, una remuneració financera, la compensació per despeses operatives i de manteniment i, finalment, els costos de desmantellament al final de la vida útil del magatzem. Segons les dades de la pròpia empresa Escal UGS, el Govern espanyol ja va avançar a la companyia un pagament de 111 milions d'euros fins a finals del 2010 perquè aquesta pogués fer front als costos de la inversió. Estava previst, a més, que enguany el Govern aportés a l'empresa altres 215 milions.