L'empresa que gestiona el projecte Castor assegura que en els moviments sísmics inferiors a tres graus "sí que es veu una relació directa" amb la injecció de gas, però en els superiors a aquesta magnitud la causa "seria el moviment d'alguna falla", encara que no la d'Amposta. Així ho va declarar als mitjans a la seu del Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, després de visitar al costat del seu homòleg d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, i el president de la Generalitat valenciana, Alberto Fabra, la planta del magatzem subterrani, situada davant de les costes de Vinaròs.

Soria va assegurar que el Govern de la seva banda "només es guiarà" pels criteris que estableixin els informes dels experts de l'Institut Geològic Miner i que, per tant, mentre no hi hagi cap informe convincent sobre plenes garanties de seguretat per a la població, l'activitat de la planta seguirà paralitzada. En aquests moments es treballa per determinar si pot haver-hi risc per a les persones: "Això és el que importa a l'Estat i al conjunt de les Administracions Públiques, la seguretat de les persones", va manifestar. Alberto Fabra va dir de la seva banda que l'important era que la planta de Vinaròs estés paralitzada, cosa que van comprovar en la visita a les seves instal·lacions.

Les causes

Respecte als moviments sísmics superiors als tres graus en l'escala de Richter, l'empresa va transmetre al Govern que calia buscar causes diferents de les que s'atribueixen als sismes de magnitud inferior i que, segons Soria, "estarien més" en un moviment d'alguna falla. Escal UGS descarta que aquests sismes de més magnitud siguin conseqüència d'un moviment de la falla d'Amposta, situada sobre l'emmagatzematge subterrani, i, per tant, considera que poden ser a causa d'una altra falla. El ministre va insistir que no es donarà autorització addicional perquè la planta pugui continuar la seva activitat fins que no existeixin plenes garanties de seguretat per a la població, i va assegurar que la hipòtesi de tancament de la planta no s'havia plantejat de moment.

"Ara volem determinar per què ha passat i que en el futur se'ns pugui dir per part dels tècnics si hi ha plena seguretat per a la població en el cas que s'obri" el magatzem, va explicar. Preguntat si el 2007 el Govern va autoritzar el projecte Castor malgrat que informes anteriors alertaven del risc de possibles sismes a la zona, Soria va assegurar que havia seguit la tramitació corresponent als procediments per a aquest tipus d'infraestructures i que hi va haver un període d'exposició pública. Per això, va afirmar no tenir motius per dir que no s'havia seguit un procediment "tal com està reglat". Per a Alberto Fabra, el fet que la planta estigui inactiva és una garantia per als ciutadans. Sobre si és un indici de la relació entre els sismes amb la injecció de gas que els moviments sísmics hagin baixat en nombre i intensitat després de l'ordre de paralització de la planta, Fabra va assenyalar que aquest argument seria suficient "per al comú dels mortals" però calia esperar a conèixer el criteri dels experts.

Les conseqüències econòmiques del possible tancament de la planta del magatzem subterrani de gas natural del projecte Castor "ara mateix no és un tema en absolut prioritari" per a Escal UGS, sinó estudiar les dades sobre activitat sísmica, segons va assenyalar el president d'aquesta companyia, Recaredo del Potro.